Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A must az őszi szezon aranya

2022. September 28.

Sokunknak a kép láttán azonnal beindulnak a szüretelős emlékek, megjelennek az illatok és az ízek is. Lehetnek ezek gyermekkori emlékek, vagy akár tavalyiak is, egy biztos, szinte mindenki vett már részt szüreti mulatságon vagy háztáji szüreten, és mindenki kóstolt már frissen mustot. Érdekesség, hogy egy 1936-os törvény már szabályozta, hogy mit nevezhetünk mustnak: kizárólag a szőlő levéből származó lé lehet a must. Ha más gyümölcsből származik, akkor gyümölcslé.

A must íze több dologtól is függ. A megérett gyümölcs édessége (cukortartalma), a szőlő fajtája, színe, az év közben fellépő gyümölcs betegségek és a csapadék mennyisége is befolyásolja ezeket a tényezőket. Sőt az sem mindegy, hogy csak és kizárólag a szőlőszemek kerülnek préselés alá, vagy egyben a fürtök a kocsánnyal. Hisz préselés közben a zöld kocsányból és a magokból is kerül folyékony anyag a mustba.

Általában nem is sejtjük, hogy mennyire egészséges a must. Tele van vitaminokkal (A-, B-, C- és E-vitamin), ásványi anyagokkal, mint például a kalcium, kálium, magnézium és foszfor. Nagyon sok antioxidánst tartalmaz, és mint azt tudjuk, ez az antioxidáns a rákos megbetegedések egyik fő ellenszere.

Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, vérképző, javítja az emésztést, tisztítja a vesét, és a bőrünk is végtelenül hálás minden cseppjéért.

Mire kell figyelnünk? Túlzott fogyasztása a kívántnál erősebben indítja be az emésztést, könnyen hasmenést okozhat. Továbbá a must csak néhány napig nem indul erjedésnek. Minél hűvösebben tároljuk, annál később indul be ez a folyamat. De ha beindult, onnantól murci lesz belőle, és ettől a pillanattól kezdve gyerekek nem is fogyaszthatják az alkoholtartalom miatt. A murci illata – ha töményen a hordóból megcsapja az embert –  már bódító hatású. (És igen, ezek gyermekkori emlékek!)

 

Még több konyhai praktika: Így készíts burgonyagombócot

 

Az erjedést egyébként meg tudjuk akadályozni. Pár napig eláll hűtőben is a must. Utána érdemes befőzni. A hőkezelés és némely tartósítószerek megakadályozzák, hogy beinduljon. A legegyszerűbb egyébként a hőkezelés, és utána az üvegben, száraz dunsztban pihenhet egy pár napot. Így bőven eláll a must az ünnepekig, de akár tavaszig is.

Érdemes tehát pár üveggel eltenni belőle, napi 1 pohárnyi adag már csodákra képes.

 

Ezt már olvastad? 

Hogy használjuk a quinoát a magyar konyhában?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!