Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Így készítsd el a burgonyagombócot!

2022. September 21.

Mi magyarok nagyon levesesek vagyunk. Emiatt a legkülönfélébb levesekkel és az azokhoz való levesbetétekkel büszkélkedhetünk. Egyik ilyen levesbetétünk a burgonyagombóc, amely nem csak levesbe való. Jó választás köretnek is sültek mellé vagy zöldséges szószokhoz. 

 

Alaprecept

Az alaprecept nem lesz nagy meglepetés, hisz a jól ismert szilvás gombóc és krumplinudli tésztája is hasonlóan készül.

1 kg megpucolt burgonyát felkockázunk és sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük és a gyúródeszkára borítjuk. Áttörjük rajta, kicsit szétterítjük és hagyjuk hűlni. Amikor kihűlt, rászórunk kb. 30 dkg lisztet, ráütünk 2 tojást, sózzuk, majd alaposan összegyúrjuk. Formázható, de nem túl kemény tésztát kell kapnunk. Ízlésünknek megfelelő méretű darabokat tépünk ki a tésztából, ezután gombócokat formázunk belőle. Ezt főzzük ki forrásban lévő sós vízben.

 

Variációk

A 2 alapanyagot már azonnal variálhatjuk. A burgonyát nemcsak megpucolva, hanem héjában is főzhetjük. Apró különbség, de más ízvilág. A fehér liszt egy részét kiválthatjuk teljes kiőrlésű liszttel is. Itt arra figyeljünk, hogy a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot vesz fel.

Aztán felturbózhatjuk egyéb alapanyagokkal is. Egyrészt a burgonya egy része kiváltható édesburgonyával. Más zöldség is szóba jöhet, brokkoli, karfiol, spenót, sárgarépa, fehérrépa, cékla. Arra azonban figyeljünk, hogy a lédús zöldségek ne kerüljenek túlsúlyba, mert szét fog esni a gombóc.

Ha pikáns gombócra vágyunk, kevés zöld erős-csípős paprikát vagy chilit is gyúrhatunk a tésztába. Véletlenül se nyúljunk tésztagyúrás közben a szemünkhöz! Ha nagyon csípős alapanyaggal dolgozunk, inkább használjunk gumikesztyűt.

Amennyiben igazán laktató gombócokat szeretnénk, tegyünk a tésztába kevés apróra vágott kolbászt vagy pirított bacont, esetleg sonkát. Sőt egy kevés füstölt sajt vagy érleltebb sajt is különleges ízélmény lehet.

Még több praktika: Ki ne dobd a paradicsom héját, aranyat ér!

 

Fűszerek

Fűszerezhetjük a gombócokat. Őrölt fűszerek közül a fekete bors és a szerecsendió a legnépszerűbb a burgonyához, de jóban van a korianderrel és a köményekkel is. Zöldfűszerek közül mindent elbír. Petrezselyem, snidling, kapor, koriander, majoránna, bazsalikom és tulajdonképpen bármelyik másik, amit szeretünk. A nagyon aromás fűszerekkel óvatosan, a kakukkfű, a tárkony és a lestyán ilyen, könnyű túlzásba vinni. Apróra vágott friss vagy dinsztelt hagymával és fokhagymával is dúsítható.

Minden esetben figyeljünk az arányokra, az alap hozzávalókat először csak 10%-ban váltsuk ki más alapanyaggal, hogy lássuk, hogyan viselkedik így a tészta, ismerjük meg a határait.

A különlegesebb ízesítésű gombócokhoz sokszor elég egy egyszerű tejszínes szósz vagy egy kevésbé ízesített krémleves.

 

Ezt már olvastad? 

Hogy használjuk a quinoát a magyar konyhában?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!