Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

7 dolog, amit sose tegyél a mosogatógépbe

2022. May 4.

A mosogatógép olyan találmány, amely lényegesen megkönnyíti a háztartást vezetők életét, átvesz tőlünk heti több órányi feladatot, és ezzel időt spórol nekünk. Manapság már nem csak időt, hanem energiát is, ugyanis évek óta mondhatjuk, hogy sokkal energia- és költséghatékonyabb a mosogatógéppel való mosogatás, mint a kézi (egy átlagos 4 fős családot nézve). 

Nagy élvezettel pakolunk bele minden mosatlant, pedig azért vannak kivételek. Nézzük, mit nem szabad vagy érdemes beletenni.

 

1. Öntöttvas, alumínium vagy rézedény

Ez az a 3 edény, amelynek a mosogatógép nem a barátja. Az alumínium és a réz elszíneződik, az öntöttvason lévő védőréteg pedig megsérülhet, ezáltal pedig könnyen beindulhat a rozsdásodás.

 

2. Tapadásmentes bevonatú edények

Hasonlóan az előző pontban említett öntöttvashoz, a tapadásmentes felület is könnyen megsérülhet, kisebb darabok válhatnak le róla. Szerencsére ezek az edények kézzel történő elmosogatása könnyű és gyors, hisz nincs letapadva bennük az étel.

 

3. Fa

Ide tartozik az összes fakanál, vágódeszka, egyéb konyhai faeszköz. A forró víz hatására a faeszközök könnyen megrepedhetnek, a beszívott víztől megvetemedhetnek. Továbbá a fa magába szívja a mosogatószereket, amelyek aztán az ételbe is kioldódhatnak. Így ezeket az eszközöket kevés mosogatószerrel és gyorsan, kézzel mosogassuk el.

 

4. Kristály, kézzel festett vagy aranyozott étkészletek, ezüst evőeszközök

Különleges értékkel bírnak. A mosogatógépben lévő magas nyomás és a mosogatószerek megkezdhetik a festést, a kristály felhőssé válhat. Hasonlóan a rézhez és az alumíniumhoz, az ezüst is könnyen elszíneződhet, emiatt az ezüst villa sem a mosogatógépbe való.

 

5. Vágóeszközök, reszelők

Sajnos a magas nyomás hatására vagy amiatt, hogy egymásnak ütődnek az eszközök, az élük csorbulhat, így az olló, az éles kés és néhány reszelő inkább a kézi mosogatást részesíti előnyben.

 

6. Egyes műanyagok

Nem minden műanyag bírja a magas hőmérsékletet. Így amire nincs ráírva, hogy mosogatógépbe tehető, az jó eséllyel megvetemedik a meleg hatására. Legyünk tehát körültekintőek.

Tipp: Ezért tegyél alufóliát a mosogatógépbe

 

7. Papírcímkés üvegek, műanyagok

A legtöbb befőttes üvegen rajta van a papírcímke. Magának az üvegnek nem lesz baja, de a feloldódott papírcímke és a ragasztóanyag könnyen eltömítheti a szűrőt, bekerülhet a vízkivezető csőbe, és ott is dugulást okozhat. Vagy a mosogatógépben lévő másik edényre, tányérra és pohárra ragadhat rá, amit aztán száradás után nehéz lesz levakarni. Inkább mosogatás előtt szedjük le ezeket a címkéket!

Bár hosszúnak tűnik a lista, szerencsére a mosogatógépbe tehető eszközök listája még mindig terjedelmesebb!

 

Ez is érdekelhet:

Mosogatógépet használsz? Erre figyelj a mosogatószerekkel kapcsolatban!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!