Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan szagtalanítsuk a hűtőt profi módon?

2021. November 3.

Hűtő szinte minden háztartásban van, és így néha a kellemetlen hűtőszag problémája is felüti a fejét. Jó hír viszont, hogy kis odafigyeléssel és néhány praktikával könnyedén megszabadulhatunk ettől a problémától.

Nagyjából 4 dolog miatt alakulhat ki a kellemetlen szag: nagyon aromás az étel, romlott az étel, elhanyagoljuk a takarítást vagy a hűtő szellőztető rendszere nem működik megfelelően.

Először is figyeljünk oda néhány apróságra. A nagyon aromás, mint például az erősen fokhagymás vagy hagymás ételeket jól zárható edénybe tegyük. Vagy minimum duplán csomagoljuk be. A megfelelő zárt edényben tárolás gyakorlatilag minden készételre vonatkozik. Az sem mindegy, hogy mit hova teszünk. A hűtőszekrénygyártók már külön ajánlásokat adnak arra vonatkozóan, hogy mely típusú ételeket hol tároljuk. A gyümölcsöknek és zöldségeknek, illetve a felvágottaknak és sajtoknak általában külön rekeszük van. Ezekben a rekeszekben van számukra ideális hőmérséklet és megfelelő szellőztetés, levegőztetés. Használjuk tehát ezeket az ajánlásoknak megfelelően.

Ez is érdekelhet: Hány fok legyen a hűtő belsejében?

Egy romlott étel visszataszító szagokat tud produkálni. Éppen ezért figyeljünk arra, hogy az ételeket átlátható módon helyezzük el. Amit szükséges, azt átlátszó edényben vagy felcímkézve tároljuk. Ha mindennek megvan a helye és látjuk is, kisebb az esélye, hogy megfeledkezünk róla. Nem árt időnként átnézni gyorsan, hogy mi maradt bent, mi az, aminek lejárt a szavatossága.

Ennek a háztartási gépnek is ugyanúgy gondoskodásra van szüksége, mint a többinek. Sőt! Ne feledjük, élelmiszert tárolunk benne! Éppen ezért fontos, hogy megfelelő módon takarítsuk havonta vagy kéthavonta egyszer, illetve szükség szerint alkalmanként. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy milyen tisztítószert használhatunk. Langyos vízbe keverjünk bele egy kevés semleges hatású mosogatószert. Jó választás lehet még szintén langyos vízbe keverve a szódabikarbóna, a só vagy az ecet. 

Az újabb hűtőknél már nagyon modern szellőztetőrendszer van, de a régebbieknél még előfordulhat a hűtőfal hátuljában elhelyezett gyűjtőnyílás, ami a hűtő hátfalán keletkezett lecsapódott párát vezeti el. Sokszor szennyeződés is kerülhet bele, eldugulhat. Érdemes tehát ezt a lyukat is kitakarítani, odafigyelni rá. Ha modernebb szellőztetésű hűtőnél rendszeresen szagproblémával találkozunk, akkor szakember segítségére lehet szükségünk.

Kapcsolódó témánk: Hűtő vagy fagyasztó? Mibe kerüljön a maradék?

Mindezekre odafigyelve már sokat tettünk hűtőnk megfelelő illatáért. Az apróbb szagokat pedig néhány házi praktikával távol tarthatjuk. Ilyen például a jól bevált kávézacc. A kiszárított kávézaccot tegyük tálkába és mehet a hűtőbe. Akár pár napig is benne tarthatjuk, a szagelszívó hatása folyamatos. Hasonló a szódabikarbóna, amit tálkában behelyezve már egy éjszaka alatt megteszi a szükséges hatást. Ugyanígy a félbevágott citrom vagy a citrom és só kombináció is. Vágjunk félbe egy citromot, a húsát nagyjából kanalazzuk ki, a héjába tegyünk egy adag sót, és így helyezzük be a hűtőbe.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!