Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így tisztítsd a lefolyót olcsón és praktikusan!

2022. March 16.

Az otthonunk egyik legkoszosabb pontja általában a konyhai mosogatótálca. Ott öblítjük le a húst, átmossuk a zöldségeket, gyümölcsöket, ott mosogatunk. Zsíros és hemzseg a baktériumoktól. Emiatt rendszeresen takarítjuk. De mit is kell tennünk ahhoz, hogy a mosogatótálca lefolyója dugulásmentes, tiszta és szagtalan legyen?

 

Ne öntsünk mindent a mosogatóba!

Első szabály, hogy bármilyen csábítóan kézenfekvő, ne öntsünk bele mindent. Használt olajat kifejezetten tilos, nemcsak a tisztaság, hanem környezetünk védelme érdekében sem. Hasonló a gyógyszer, az sem a lefolyóba való. Előbbit a benzinkúton, utóbbit a gyógyszertárban térítésmentesen le tudjuk adni. 

Az ételmaradékoknak sincs a lefolyóban a helyük. A rizs, a tészta és a liszt – még ha csak kevés is kerül bele –, komoly dugulást tud okozni, hisz könnyen a duplájára vagy még nagyobbra dagadhat a víztől. A zsír és a vaj hideg hatására erős lerakódást tud képezni, ha nagyon zsíros az edényünk, mosogatás előtt inkább egy konyhai papírtörlővel törölgessük ki.

A kávézacc és a teafű lefolyóba engedése sem jó ötlet. Mindkettő könnyen lerakódik. És mindkettőt többféleképpen újrahasznosíthatjuk. A kávézacc egyébként jó lehet lefolyótisztításra, de tudatos használatot igényel.

 

Tipp: Ki ne dobd a kávézaccot, aranyat ér! 

 

Tisztítsuk rendszeresen!

A tisztításnak ne csak alkalmanként vagy dugulás esetén álljunk neki, hanem lehetőség szerint rendszeresen, hetente egyszer végezzük el. Így hosszútávú védelmet biztosítunk, és megkíméljük magunkat egy nem várt kellemetlenségtől.

 

Használjunk házi tisztítószereket!

Ugyan sokféle lefolyótisztítót lehet kapni a boltban, mégis érdemes bevetni az otthoni egyszerű és olcsó praktikákat. Az első ilyen a forró víz. A forró víz oldja a zsírt, mindenféleképpen jó szolgálatot tesz. Ezért van az, hogy minden tisztító anyag bevetése után forró vízzel öblítjük le azt.

Nagy barátunk a témában a szódabikarbóna. Fél bögre szódabikarbónát szórjunk a lefolyóba, majd öntsünk rá fél bögre ecetet. Hagyjuk dolgozni egy éjszakán át, majd másnap forró vízzel öblítsük le. Egyből forró legyen a víz, így érdemes tűzhelyen lábosban, mikróban vagy vízforralóban felforralni.

A mosószóda is hasonló olcsó csodaszer. 2 dl jó meleg vízben 2-3 evőkanálnyi mosószódát oldjunk fel, majd öntsük a lefolyóba. Szintén hagyjuk állni egy éjszakát, és másnap forró vízzel öblítsük le.

Sokak szerint a kávézacc is csodákra képes. Felszívja a zsírt és súroló hatása van. A száraz kávézaccot beleszórjuk a lefolyóba, ráöntünk nagyjából egy liter vizet. Hagyjuk néhány órán át hatni, majd bő forró vízzel öblítjük.

Ezzel a pár egyszerű és olcsó praktikával megelőzhetjük a dugulást és a kellemetlen szagokat.

 

Ezt már olvastad? 

Sütőtisztítás ecettel és szódabikarbónával

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!