Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ki ne dobd a kávézaccot, aranyat ér!

2020. March 25.

Talán az egyik leginkább sokrétűen felhasználható konyhai hulladék a kávézacc. Szinte minden háztartásban előfordul, és szinte mindenkinek vannak remek felhasználási tippjei. Mutatok néhányat.

Szépségápolás

Kezdjük a szépségápolással. Sok-sok ma divatos kézműves kozmetikai szerben található kávézacc. Nem véletlenül. Hatásos hajápoló szer, serkenti a hajnövekedést és fényessé varázsolja a hajat. Sőt! Hajfestésre is használható. Vagy a már kifőtt zaccot kell újraforralni vízben, leszűrni, majd azzal bemosni a hajat. Vagy hajbalzsamba kell belekeverni a zaccot, felkenni a hajra, 1 órát rajta hagyni, ezután langyos vízzel kiöblíteni. Hatása akkor igazán látványos, ha rendszeresen alkalmazzuk.

Bőrünk kedvére is tehetünk vele. A kávé koffeintartalmának köszönhetően felfrissíti és ragyogóvá varázsolja a bőrt. Mézzel keverve remek bőrradír készíthető belőle.

Felhasználhatjuk a narancsbőr elleni küzdelemben is, mézzel, joghurttal vagy olívaolajjal kikeverve kell az érintett bőrszakaszt átmasszírozni vele. Duplán hat, hisz nem csak az elhalt hámsejtek távolíthatóak el vele, hanem koffeintartalmának köszönhetően a vérkeringést is serkenti.

És még egy jó hír: A kávé nem zavarja meg a szívritmusod, sőt! 

Kert

Elsődlegesen fantasztikus komposzt anyag. Tehetjük a kerti komposztunkba, de mehet rögtön a földre, a növények közé is. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, nitrogént és foszfort, ezzel alapvető tápanyagokhoz juttatja a növényeinket. Nitrogéntartalma miatt a gyepünk is meghálálja, ha kávézaccal szórjuk meg. Enyhén savas, ezért a hortenzia is szereti, bátran szórjuk meg a virág földjét vele! Vetőmagokhoz szintén lehet keverni és úgy veteményezni.

Hasonlóan működik, mint a mulcs, megnöveli a talaj vízmegtartó képességét, illetve csökkenti a talaj hőmérsékletét.

Ágyások közé szórva csiga- és hangyariasztó. És még a cicák sem szeretik, alkalmazása esetén nem a mi kertünk lesz a szomszéd cica toalettje.

Szagtalanítás

Semlegesíti a szagokat, emiatt elsődlegesen hűtőben használjuk. Egy tálkába téve magába szívja a hűtőben keringő szagokat. Hetente érdemes cserélni.

Harisnyába töltve cipők szagtalanítását tudjuk elvégezni vele, legalább 24 órára hagyjuk benne, de maradhat akár 48 órát is.

Konyhai felhasználás

Súrolószerként használhatjuk, akár edényekre ragadt ételmaradékok eltávolítására, vagy lefolyó tisztítására is.

Otthon

Otthonunkban a kávézacc az új festék! Megfesti a textilt és a tojást egyaránt. Ugyanúgy, mint a hajfestésnél, újra kell forrázni a zaccot, és ebbe az elegybe beletenni a festendő textilt vagy tojást.

Sötét, karcos bútorok ápolása is elvégezhető vele. A nedves zaccot egy ronggyal kell felvinni a felületre, finoman beledörzsölni, majd óvatosan áttörölni. A zaccszemek a finom karcokat eltömítik, a kávézacc olajtartalma pedig lezárja ezeket.

És végül, bár furcsának tűnhet első hallásra, a kandallóban is felhasználhatjuk. Szórjunk enyhén nedves zaccot a kandallóba, megköti a hamut, így takarításnál kevésbé száll a por.

Témába vág: 

Koffeintablettát bekapni kávé helyett – szentségtörés, vagy praktikus dolog?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!