Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tudtad, hogy nem csak zöld bazsalikom létezik?

2020. március 13.

A bazsalikomról szinte mindenkinek a zöld levelű, fantasztikus illatú fűszernövény jut eszébe, amit a boltok polcairól cserepesen is előszeretettel vásárolunk. Aztán ha úgy döntünk, ültetünk magunknak otthon, és vetőmagot keresünk, már akkor szembesülünk vele, hogy bizony-bizony, nemcsak, hogy nem egyféle bazsalikom létezik, hanem igen széles spektruma van a választéknak.

A fűszer őshazája alapvetően India, Európába Dél-Ázsiából, Perzsiából került be. Fűszer és gyógynövény, sőt egyes helyeken vallási kultusznövény is. Egyiptomban, a több ezer éves sírkamrákban bazsalikomkoszorút találtak, Indiában a tulsi nevű fajtát tartják csodaszernek rengeteg gyógyhatása miatt. Általánosan elmondható a bazsalikomokról, hogy afrodiziákum, étvágyjavító és jó hatással van az emésztésre. Köhögéscsillapító hatású és torokgyulladásra is ajánlott. Külsőleg sebekre használják. Mindegyik fajtának fantasztikus illata és íze van, az egyik legkedveltebb és legkevésbé megosztóbb fűszernövény.

Nézzük tehát, hogy milyen fajtákkal találkozhatunk!

Léteznek az alap mediterrán fajták, ezek közül is legismertebb a kerti és a genovai bazsalikom. Leginkább ezekkel találkozunk a boltokban. A kerti bazsalikom általában 20-30 cm-re nő meg, gyönyörű harsányzöld színű, a száron sűrűn elhelyezkedő levelei vannak. A genovai akár 40-50 cm-re is megnőhet. Nem csak az ívelt levelű bazsalikomok ismertek, vannak fodros és fogazott levelűek is. Mindkettő megállja a helyét dísznövényként is a kertben. Ide sorolhatjuk még a törpe növésű, apró levelű bazsalikomokat. Ilyen például a görög vagy a klasszikus törpe bazsalikom, amely kiválóan nevelhető cserépben is. És itt még csak a zöld levelűekről beszéltünk, bár a mediterrán fajták között is akad olyan, amelyiknek a virága sötétbordó színű.

Jöjjenek a bíbor színű bazsalikomok. Van választék itt is bőséggel, az enyhén pirosas fajtáktól egészen a már-már szinte fekete alapúakig bíbor beütéssel (red rubin). A bíbor bazsalikomok között is található fodros levelű. Igazán különleges optikai hatása van az ételekben a lila színű verzióknak.

Következzenek az egzotikus fajták. A perzsa bazsalikomnak enyhén ánizsos íze van. A thai bazsalikomok szintén ismertek, ezek között van ánizsos és citrom illatú is. Indiában a legismertebb a már említett tulsi, amelyből van világoszöld és bordós levelű változat is.

Bár kevésbé jutnak el hozzánk, de léteznek Amerikában is bazsalikomok, például a perui vagy a mexikói. Időnként lehet kapni különleges aromájúakat: fahéj, citrom, lime vagy akár karamell illatút is.

Érdemes tehát többféle magot begyűjteni, és otthon a kis konyhakertben vagy cserépben tesztelni, hogy melyik növény milyen ízű, illatú lesz. Nincs is jobb a friss bazsalikomnál a konyhában!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.