Milyen fűszereket használjunk nyáron?
2020. July 22.A nyári nagy melegben általában a frissebb, üdébb, hűsítőbb ízeket és a könnyed, kevésbé laktató ételeket keressük. Nem véletlenül, hiszen az emésztésünk lelassul, az ételeket nehezebben dolgozza fel a szervezetünk. A folyadékigényünk jelentősen megnő, előtérbe kerülnek a friss zöldségek, gyümölcsök és a friss zöldfűszerek is.
Melyek azok a fűszerek, amelyeket ilyenkor érdemes fogyasztanunk? Gyakorlatilag az összes zöldfűszerünk. Vannak köztük karakteresebbek, amelyekből elegendő kevesebb mennyiség, de vannak olyanok is, amelyek kifejezetten frissítő hatással bírnak, ezért bátrabban használhatjuk.
A menta
Kertünkben és teraszunkon leginkább a bors- és a fodormenta érhető el. Mindkettő rendkívül jól hűsíti a szervezetünket. A menta nagyon jó görcsoldó, emésztést elősegítő, frissítő és vitalizáló gyógynövény és fűszer.
Használhatjuk limonádéba, üdítőbe. Készíthetünk belőle teát, a téli megfázásos időszakban éppúgy, mint nyáron. A menta desszertekhez is használható, remek ötlet nyárra egy jó mentafagylalt. Becsempészhetjük egyéb süteményekbe, édességekbe is, gondoljunk csak a mentás csokoládéra, milyen jól tud esni. Nyáron grillek mellé szószok is készíthetőek belőle. Egy joghurtos mentaszósz szinte minden grill mellé nagyon jól illik, felfrissít, a csípős és erős ízeket kicsit lágyítja. Levesek ízesítője szintén lehet, ilyen például a mentás zöldborsókrémleves. Salátákba is bátran használhatjuk. Frissítő hatást azzal is elérhetünk, ha egy friss mentalevelet megrágcsálunk.
A koriander
A friss zöld koriander nemcsak hűti a szervezetet, hanem fantasztikus gyulladáscsökkentő és emésztés elősegítő hatása is van. A keleti kultúrákban rendkívül népszerű fűszer, bár különleges íze miatt megosztó. Leginkább keleties vagy mexikói ételekhez illik. Levesek, egytálételek és húsok friss ízesítője. Készülhet belőle frissítő koriander-menta szósz grillek, húsok, sós csemegék kísérőjeként.
A zsálya
Ha egyszer elültetjük a kertünkbe, éveken át hatalmas bokornyi zsályával leszünk ellátva. A zsálya segíti az emésztést, szabályozza szervezetünkben az izzadást, lázcsillapító hatása van. Használhatjuk ételeinkhez zöldfűszerként, és frissítő tea is készíthető belőle. Húsosabb leveleit meg is szokták pirítani kicsit, vagy egy könnyedebb tésztabundába forgatva kisütni. Remek snack a nyári kerti összejövetelekhez.
A bazsalikom
A mediterrán konyha nagy kedvence, rendkívül ismert és népszerű fűszer. Kertben és balkonon is könnyedén nevelhető, nem lehet belőle eleget ültetni. Frissítő és gyulladáscsökkentő hatása a legjellemzőbb. Nem csak belsőleg: rovarcsípéseket, kisebb bőrgyulladásokat a leveléből kinyert lével kezelhetünk. Szinte mindenféle ételbe használhatjuk, ilyenek a levesek, főzelékek, egytálételek, húsok, saláták. A paradicsommal imádják egymást. Ma már nem okoz meglepetést, hogy desszertek ízesítője is lehet, ebből az egyik legismertebb az eper-bazsalikom kombináció.
A citromfű
A citromfű még az az évelő fűszernövényünk, amely sok kertben és balkonon megtalálható, kevés gondoskodást igényel, és nyáron nagyon jó szolgálatot tesz. Citrusos íze frissít, emellett stresszoldó hatása van. Fogyasszuk bátran üdítőkben, limonádékban. Teája nagyon ízletes, hidegen és melegen is finom. Desszertekben is megállja a helyét. Érdemes néha kisebb mennyiségben sós ételekben is kalandozni vele, citrusos aromája miatt lehet a lime helyettesítője például spárgás ételeknél.
Nyáron tehát figyeljünk oda a kiegyensúlyozott étkezésre, kerüljük a nehéz ételek túlzott fogyasztását, és használjuk fel a természet adta friss alapanyagokat!