Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Bulgur, a pár perc alatt elkészíthető köret

2020. július 15.

Mi is az a bulgur?

A bulgur egy a Közel-Keleten és a török konyhában népszerű étel. Sokan azt hiszik, hogy tésztaféle, de nem az. A még éretlen vagy a már meghántolt érett búzaszemeket megpárolják, napon kiszárítják, majd összetörik. Az eljárás során kivált és a szemekre rátapadt keményítőt eltávolítják róla, így nem ragad össze. Hasonlít az íze a rizshez, török rizsnek és tört búzának is nevezik. Többféle méretben elérhető, a legapróbb szemtől egészen a rizsszem méretig. Nem csak világos bulgur létezik, van sötétebb változat is, amit sötét búzából állítanak elő, ez a fajta aromásabb.

Durumbúzából készítik, korpát és csírát is tartalmaz. Magas a rost-, vitamin- és ásványianyag- tartalma. Lassú felszívódású szénhidrát, alacsony a glikémiás indexe, diétázók is jól alkalmazhatják étrendjükben.

Manapság már szinte minden áruház és bolt polcain elérhető. Tárolása egyszerű, kibontás után a zacskó maradék tartalmát üvegbe vagy dobozba tegyük át és zárjuk le. Lehetőleg száraz, hűvös és sötét helyen tároljuk.

 

A bulgur és a kuszkusz ugyanaz?

Ugyan nagyon hasonlítanak, de nem ugyanaz a kettő. A kuszkusz berber eredetű étel, az arab konyha nagy kedvence. Ez már gyakorlatilag tészta, hiszen a régi malomköves őrlés során keletkezett daraszemeket gyúrták és sodorták össze vízzel és liszttel, majd az apró darabkákat lisztben meghempergették.

 

Minek köszönheti népszerűségét?

Nemcsak annak, hogy egészséges és diétákban alkalmazható, hanem annak is, hogy rendkívül gyorsan elkészíthető és sokoldalú. Nem igényel hosszabb főzést, szinte csak forrázást, hiszen az előállítási eljárás során egyszer már átpárolták. 

 

Hogyan készítsük el, mire használható?

Elkészítés előtt érdemes szűrőben, csap alatt kicsit átöblíteni, hogy a még esetlegesen rajta lévő keményítőmaradványt is eltávolítsuk róla. Így biztosítva a pergősségét. A főzési idő a méretétől is függ, az apróbb szeműt elég forrázni, a nagyobbat főzni kell. Főzés végén letakarva hagyjuk állni, hogy  a maradék nedvességet magába szívja. A csomagoláson lévő tájékoztatót érdemes elolvasni, hogy ahhoz a típushoz és fajtához milyen főzési időt ajánlanak. Arra figyeljünk, hogy a bulgur akár háromszorosára is meg tud dagadni, mire felveszi az összes folyadékot.

Megfőzni vagy forrázni lehet vízzel vagy alaplével is. Keleties ételekhez forrázás előtt meg is piríthatjuk, mint a rizst. Gyakorlatilag bármivel fűszerezhető. Használhatunk hozzá zöldfűszereket, mentát, petrezselymet, koriandert, snidlinget. Vagy erősebb aromájú őrölt fűszereket is, ilyen pl. a római kömény, a bors és a fahéj. Kísérletezzünk bátran a fűszerekkel. 

Alapvetően köretként használható húsokhoz, halakhoz, de egytálételekhez is kiváló. Helyettesíthető vele a rizs és a tarhonya. Jól működik levesbetétként és saláták alapanyagaként, sőt fasírtba is keverhető. Hasonlóan a rizshez, édesen is elkészíthető.

Érdemes tehát a rizst és a burgonyát néha lecserélni bulgurra, már csak a változatosság kedvéért is. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!