Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Miért fogyasszunk rendszeresen nyúlhúst?

2020. August 26.

Megosztó alapanyag lett a nyúlhús. Régebben egyértelműen haszonállatként kezelték, és fogyasztották is rendszeresen. Mióta sok háztartásban házi kedvenccé vált, kialakult a húsvéti nyúl kultusz, lettek kedvenc nyúl mesefigurák is, azóta már kevesebben gondolnak rá elfogyasztható húsként. Pedig történelme egészen az ókori Egyiptomig és Rómáig tekint vissza. A 16. századra már Magyarországon is rendszeres étellé vált. Jelenleg Olaszországban tenyésztik a legtöbbet, és ott bőségesen fogyasztják is. Magyarország is erős exportőr, fogyasztásban viszont a rangsor utolsó harmadában vagyunk. Aki rendszeresen fogyaszt nyúlhúst, az általában termelő is.

 

Miért érdemes fogyasztani?

Az egyik legegészségesebb hús a nyúlhús. Fehérjében gazdag, azonban a koleszterin- és zsírtartalma alacsony. Soványabb, mint a csirkehús! Alacsony az energiatartalma is, és könnyen emészthető. Emiatt fogyókúrázóknak, illetve szív- és érrendszeri betegséggel küzdőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Vitaminokban gazdag húsféle. B-vitaminokban (B2, B3, B5, B6 és B12) bővelkedik. Emiatt kismamák, betegek és gyermekek számára is ajánlott a fogyasztása. Magas vastartalma van, ez segít a vérszegénység leküzdésében, a nátriumtartalma pedig alacsony, ezért a magas vérnyomással élők szintén bátran fogyaszthatják. Továbbá foszfort és szelént is tartalmaz.

Esszenciális aminosavakat is tartalmaz, amely a szervezetben számos létfontosságú folyamathoz elengedhetetlen. Ezeket az aminosavakat a szervezet nem tudja magától előállítani, csak táplálék formájában tud hozzájutni.

 

Hogyan fogyasszuk?

Itt is, mint általában az egyéb húsoknál a fiatalabb (süldő) és idősebb példányok felhasználása elkülönül. Mégpedig azért, mert az idősebbek húsa hosszabb főzési időt igényel. Idősebb nyúlhúst leginkább leveseknél, pörkölteknél, paprikásnál használunk. Itt nem hátrány a hosszabb hőkezelés. Leveshez és pörkölthöz a nyúl gyakorlatilag minden része felhasználható. Levesek között leginkább a becsinált leves népszerű. Közismert még a vadas. Talán nyúlhús hallatán ez az étel jut először eszünkbe. Kevésbé ismert a pástétom. Ehhez a nyúl szinte minden része használható. Pörkölt alapot kell készíteni hozzá, alaposan megfőzni, kicsontozni, a kész húst ledarálni, főtt burgonyával dúsítani és ízesíteni. Kitűnő vendégváró fogás.

Fiatalabb példányok felhasználása szinte megegyezik a csirke húséval. Amit csirkéből készítünk, azt elkészíthetjük nyúlból is. Legismertebb részei a gerinc és a comb. A gerinc körüli hús kisebb szelet húsnak is megfelelő. Combját is hasonlóan használhatjuk, mint a csirkét, filézhetjük is akár. Darált húsként szintén jól funkcionál. 

Mindenféle zöldfűszerrel jóban van, érdemes kísérletezni vele. A nyúlhús zöldségekkel és gyümölcsökkel is jól variálható. A tűzdelt nyúlgerinc egy változatos zöldségágyon vagy őszi gyümölcsökkel összesütve különleges, akár ünnepi étel is lehet. Továbbá grillszezonban se feledkezzünk meg róla. Pácolás után ízletes grillétel lesz belőle. És végül, de nem utolsósorban jön a kihagyhatatlan étel, a rántott hús. Gyermekkorom nagy kedvence a lebernyeg és a gerinc rész kirántva. Előtte fokhagymás tejbe érdemes áztatni.

 

A nyúlhús tehát rendkívül egészséges és változatosan elkészíthető alapanyag. Beszerzése nem a legkönnyebb, de nem is lehetetlen, piacokon, termelőktől és nagyobb áruházakban lehet leginkább megtalálni.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!