Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tegyünk rendet a zellerfélék között!

2021. március 17.

A klasszikus zellergumót mindenki ismeri. Nincs húsleves és Waldorf-saláta nélküle. No meg a levélzöldje, milyen sok ételt ízesít meg nekünk. Talán ez a zellerféle az, amit részletesebben be sem kell mutatni. Vannak viszont ebben a családban olyan zöldségek és fűszerek, amikről nem is gondoltuk volna, hogy zellerfélék. Itt az idő rendet tenni ezen a téren!😊

 

Szárzeller

Divatos lett a szárzeller, most már könnyen elérhető a boltokban. Különbség a gumós zellerhez képest az, hogy nagyon kicsi, elhanyagolható gumója van, cserébe gyönyörű világos zöld, roppanós szára. Íze nem annyira intenzív, mint a gumós zelleré. Kiváló salátába, zöldségmártogatósnak, megbolondítható vele a lepcsánka. Készül belőle krémleves, illetve zöldségturmixokba is előszeretettel használjuk. Egyébként mindkettő csökkenti a vércukorszintet.

 

Pasztinák

Ami nem petrezselyem, bár nagyon hasonló. Gyökere – népies nevén a fehérrépa – kedvelt konyhai alapanyagunk. Levelét nem használjuk. Édesebb a petrezselyemnél és aromásabb is. Nemcsak levesben használhatjuk, hanem köretként is megállja a helyét, kiváló főzelékekbe, de tehetjük sültek mellé is.

 

Petrezselyem

A petrezselymet inkább a zöldje miatt szeretjük. Van gyökere is, az is ehető, de korántsem annyira aromás, mint a pasztinák. De a zöldje ugyebár mindent megér. Az egy olyan fűszer, ami a magyar konyhában elengedhetetlen. Szinte minden sós ételünk valamilyen formában megbolondítható vele. Szárítva is használjuk, de frissen az igazi és utánozhatatlan. Nem beszélve gyomorerősítő és vértisztító hatásáról.

 

Édeskömény

Haladunk az érdekesebbek felé. Az édeskömény az, amiről kevesebben gondolnánk, hogy zellerféle. Erősen aromás, ánizsos jellegű. Gumóját nyersen salátákba használjuk, de tökéletes párolva vagy sütve köretnek, sültek mellé ízesítőnek is. Magja pedig fűszer minden olyan ételbe, amihez illik az enyhén ánizsos íz és illat.

 

Ánizs

És ha már említettük előbb az ánizst, igen, az ánizs is zellerféle. Magját használjuk fűszerként sós és édes ételekbe. Ezt a fűszert gyógycukorkákba, teákba és alkoholos italokhoz is felhasználjuk.

 

Lestyán, koriander és kapor

Maradunk a fűszer vonalon. Mindhárom fűszer zellerféle. Nekem mindegyik nagy kedvencem. Pedig első gondolatra nagyon különbözőek. A lestyánt a zellerhez hasonlóan használjuk leginkább. Mióta rendszeresítettem a konyhában, húsleves és gulyásleves nem készülhet nélküle. A koriander az indiai, a távol-keleti és a mexikói konyha alapfűszere. Kicsit a petrezselyemhez hasonlít, küllemre össze is lehet őket keverni. A kaprot talán az édesköményhez tudom hasonlítani, de lehet velem vitatkozni ez ügyben. Az viszont tény, hogy a magyar konyha több étele el sem készülhet nélküle. Ilyen például a tökfőzelék vagy a kovászos uborka. Bár megosztó fűszer, nem mindenki kedveli.

 

Zamatos turbolya

És végül itt van még a sorban a zamatos turbolya, ami hazánkban kevésbé népszerű, azonban a francia konyha szerelmesei már jól ismerhetik. Szintén ánizsos aromája van, levesek, mártások és húsok fűszere.

 

Nem is rövid ez a lista, próbáltátok már mindegyiket a konyhában?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.