Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mi az? 3 zöldség egyben: ez a mángold

2020. május 6.

Mi is az a mángold?

A mángold egy leveles konyhazöldség, a répafélék családjába tartozik, legközelebbi rokona a cékla. Levélnyele fehér, sárga vagy bordós-lilás, levele pedig húsos és világos- vagy sötétzöld. Akár 60 cm-esre is megnőhet, tavasztól őszig szüretelhetőek a levelei. Európában kevésbé elterjedt, annak ellenére, hogy már az V. században is ismerték. Ázsiában több ezer éve termesztik és fogyasztják. Levélnyelét leginkább a spárgához hasonlóan tudjuk felhasználni, de rebarbarát is lehet vele helyettesíteni, levele pedig nagyon hasonlít a spenóthoz, kicsit markánsabb ízzel.

 

Mik az élettani hatásai?

Magas a vitamintartalma (A-, B1- és B2-, C-, E- és K-vitamin), bővelkedik savakban és ásványi anyagokban, mint pl. oxálsav, citromsav, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, vas, réz stb. Pektin is van benne, ennek köszönhetően könnyen emészthető. Pigmentanyagjainak hála erős antioxidáns, stresszoldó és gyulladáscsökkentő hatása is van. Továbbá jó hatással van a vércukor- és a koleszterinszintre, illetve a vérnyomásra is. Élénkítő vitamin- és ásványianyag-bomba. 

 

Mire figyeljünk? Hogyan dolgozzuk fel?

Levélnyelével együtt szedjük vagy vágjuk le. Hamar összeesik, ezért nem érdemes jóval a használat előtt szedni vagy vásárolni. Néhány napot ugyan eláll a hűtőben, de ha várnunk kell a felhasználásával, akkor ne mossuk meg tárolás előtt, csak közvetlenül mielőtt konyhakész állapotba hozzuk. Ha vékony és nem túl hangsúlyos a levélnyele, akkor feldolgozható együtt. Ha vastag levélnyelű fajtával van dolgunk, inkább különítsük el a nyéltől e levelet, húzó mozdulattal tépjük le, mint a parajnál, és más-más ételekbe használjuk.

A mángold jól fagyasztható, ezért érdemes belőle eltenni télire. Lehet blansírozni és aztán fagyasztani, de lehet pürésíteni is. Fagyasztással keveset veszít ízéből és vitamin, illetve ásványianyag-tartalmából.

 

Mire használható?

Levele gyakorlatilag mindenre használható, amire a spenót is. Friss, zsenge leveleit keverhetjük salátákba. Az érettebb darabok felhasználhatóak főzelék és leves készítésére. Tésztaszószok, tejszínes öntetek alapanyagának is kiváló. Húsok mellé  – fokhagymával vagy kis csilivel párolva – köretként egészséges táplálék. A leveleket meg is lehet tölteni, mint pl. a töltikét. Az indiai konyhában is igen népszerű, többek között pakórát, azaz bundázott zöldséget is készítenek belőle. Azaz ki is lehet rántani.

A nyele állagra nagyon hasonlít a spárgához. Készíthető belőle leves és főzelék. Ugyanúgy párolhatjuk húsok mellé, mint a levelét. Sőt, párolás után, ha már lehűlt, tehetjük salátákba. Nagyon izgalmas omlett alapanyag: egyszer érdemes fokhagymásan megpárolni, és arra önteni a tojást. 

A rebarbarát is pótolhatjuk vele, bár azért nem annyira savanykás. De készíthető belőle kompót, sütemény vagy ital is.

A levele és a nyele is használható továbbá sós süteményfélékhez, galette-ekhez, pitékhez, leveles tészták megtöltésére vagy péksütemények töltelékeként.

Az elmúlt pár évben ismét kapható palántája a piacokon, boltokban, érdemes beszerezni, és ha van kert, kiültetni. Sokoldalú és igénytelen, a kártevőkkel szemben ellenálló növény.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Itt a rebarbara, a tavasz egyik első hírnöke

Itt a rebarbara, a tavasz egyik első hírnöke

Mire jó? Hogyan használd? Cikkünkből kiderül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?