Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mert sóskából nem csak főzelék készül(het)...

2020. április 22.

Egyik igen elterjedt háztáji haszonnövényünk a sóska, már kora tavasszal elérhető a kertekben és a piacon is. Évelő növény, viszonylag kevés idő- és energiaráfordítással éveken át ellát minket nyíl alakú, harsányzöld leveleivel. Kevés károkozója van, ráadásul csak egyszer kell elültetni, ha hagyjuk felmagozni, biztosított a bőséges következő évi termés is. Tele van C-vitaminnal, ásványi sóval és gyümölcssavval, kiváló vas-, magnézium- és foszforforrás. Igazi tél utáni vitaminbomba, immunerősítő. Savanyú ízéért oxálsav tartalma felelős, és emiatt fogyasztása vesebetegek és ízületi gyulladásos betegek esetében odafigyelést igényel, ugyanis a túlzott oxálsav bevitel vesekövet és erősebb ízületi fájdalmakat okozhat. Aki nem küzd ilyen gondokkal, fogyaszthatja gyakrabban, hisz a felsorolt vitamintartalma mellett frissítő, energetizáló, vértisztító, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó és nyákoldó hatású is. És még mindig az oxálsav tartalma miatt nem lehet alumíniumból vagy vasból készült edényben megfőzni, mert a fémekből kioldódó anyagokkal keveredve mérgező és ehetetlen lesz.

A friss sóska hűtőben néhány napig tökéletesen eltartható. Télire blansírozva le lehet fagyasztani, vagy dinsztelve üvegbe eltenni.

Felhasználását tekintve elsőre a menzás sóskafőzelék jut eszünkbe, pedig nem csak sós-cukros főzelék készíthető belőle.

Frissen, zsengén magában is szokták csemegeként rágcsálni. Nagyon finom saláta alapanyag, hasonlóan a spenóthoz, lehet keverni különböző zöldsalátákkal. A nagyon zsenge leveleket olaszos tésztákra és pizzákra is tehetjük, mint a rukkolát. Rizottók fűszerezésére és rizsfelfújtak dúsítására szintén alkalmas a spenót. Manapság reggeli frissítő turmixokba, smoothie-kba is használjuk.

A sóskamártással nem fogok újat mondani, másik nagy kedvenc a főzelék mellett, a listából kihagyhatatlan. Főtt húsok, sültek, rántott hús, sőt sült kolbász és hurka mellé is tökéletes kísérő.

Bizony-bizony, leves is készíthető belőle. Tejszínesen krémlevesnek, vagy darabolva sonkával, burgonyagombóccal és buggyantott tojással felturbózva. Az oroszok marhahús alapú burgonyás sóskalevese is kínál némi izgalmat. Nemcsak fő alapanyag lehet a levesben, hanem fűszerként és savanyításra is jó.

Említésre került már a főzelék. Nem csak menzás főzeléket lehet főzni. Van, aki spenóttal keveri, és ezzel ér el egyedi ízhatást. Keleti fűszerekkel és metodikával készítve igazi különlegesség varázsolható belőle. Zöldségből készült egytálételek alapanyaga is lehet, akár curry is készíthető belőle. Indiában hasonlóan a spenóthoz és a mángoldhoz, bundázott zöldséget, pakórát is készítenek belőle.

Omlettek különleges hozzávalója, érdemes vele kísérletezni.

Bármily meglepő, Jamaikában még teát is készítenek a sóska leveléből és virágából. Kardamommal, fahéjjal vagy gyömbérrel fűszerezik. Csípőssége miatt hűsítő hatással van a szervezetre.

A fenti lista talán meglepő, de érdemes néha a jól megszokott ételektől kicsit elvonatkoztatni, és kísérletezni valami újjal is.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Itt a rebarbara, a tavasz egyik első hírnöke

Itt a rebarbara, a tavasz egyik első hírnöke

Mire jó? Hogyan használd? Cikkünkből kiderül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.