Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ismered a tojáslikőr sztoriját?

2020. April 1.

Közeledik a húsvét, és mint nagyobb ünnepeinknél általában, ilyenkor is tradicionális ételeket, italokat készítünk és fogyasztunk. A tojáslikőr karácsonykor és húsvétkor is népszerű vendégváró. Amerikában és Kanadában a téli ünnep elképzelhetetlen eggnog (azaz tojáslikőr) nélkül, Hollandiában és Németországban pedig advocaatnak hívják, és a húsvéti időszakban is előszeretettel fogyasztják. De honnan is ered? És mitől lett ilyen népszerű?

Sokan nem is sejtik, hogy a történet a mai Brazília területére nyúlik vissza. Az ott élő indiánok avokádóból, mézzel keverve készítettek maguknak édes, krémes likőrt. A 17. században a hollandok, miközben próbálták megszállni a területet, megismerték és megszerették ezt az italt. A hollandokat aztán kiűzték, de magukkal vitték a receptet és az avokádót is. Avokádó ültetvényekkel próbálkoztak, de a hűvös európai éghajlat nem kedvezett ehhez, nem tudtak olyan avokádókat termeszteni, mint Brazíliában. Mit tudtak hát tenni? Megpróbálták a krémes, sárgás avokádót helyettesíteni valamivel. Végül egy holland megtalálta a tökéletes helyettesítőt, ez lett a tojás, pontosabban a tojássárga. Elég krémes és elég sárga. Így tehát a tojássárgáját összekeverték cukorral, brandyvel és némi fűszerrel. Ez az ital ízében és megjelenésében is nagyon hasonlított az eredeti avokádós verzióhoz, maga a gyümölcs után nevezték el advocaatnak.

Ezután természetesen több cég próbálta magasabb szintre emelni a tojáslikőrt, ezért különböző hozzávalókkal ízesítették, így született meg például az epres, a csokoládés vagy a kávés verzió.

És itt van még a britek és az amerikaiak által ismert eggnog, amelynek eredete máshova vezethető vissza. Egyesek szerint az eggnog története a 13. századra nyúlik vissza. Akkoriban a posset nevű brit ital nagy népszerűségnek örvendett. Forró tejből készítették, borral vagy sörrel és fűszerekkel keverték össze. A középkorban gyógyszerként használták megfázásra. A 17. századi receptek szerint már tojásfehérje és sárgája is került az italba, és hagyományosan kétfüles bögrében szervírozták. Ebben az időszakban a recept Amerikát is elérte, és igen gyorsan hihetetlen népszerűségre tett szert.

Ha a házi készítésű italokat nézzük, két alapanyag biztos: a tojás és az alkohol. De már ez sem teljesen, hisz az alkohol típusa háztartásonként eltérő: bor, vodka, rum, whiskey vagy éppen gin. Népszerűségét a kellemes ízén kívül annak is köszönheti, hogy otthon is több módon el tudjuk készíteni, nem igényel speciális szaktudást, csak egy jó receptet, majd egy kis türelmet, amíg összeér az alkotásunk.

A tojáslikőrt nem csak húsvétkor és karácsonykor fogyaszthatjuk, az év bármely időszakában jóleső ital. Ihatjuk önmagában, de fagylaltokhoz, süteményekhez, pudingokhoz is kitűnő kísérő lehet.

Most még nem késő nekiállni a húsvéti adagnak!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!