Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Díszítsünk tojást! Húsvéti tojásdekorációs tippeket mutatunk a készülődéshez, próbáljátok ki valamelyiket!

2019. April 17.

Húsvét előtt a legtöbb piacon el lehet csípni egy-egy doboz fehér tojást. Vegyetek ti is pár darabot, de ezúttal ne a sütihez, hanem dekorációs célra.

A húsvéti dekorációnak szánt tojásokat nem csupán festéssel díszíthetjük, hanem használhatunk spárgát, színes fonalakat, dekorgyöngyöket, cukorvirágokat, cukorgyöngyöket, mákot és egyéb magvakat is.

Ha fonalakkal vagy spárgával díszítünk, ragasztás nélkül egyszerűen tekerjük körbe a tojást, a végződéseknél vágjuk méretre a kötözőanyagot, majd ragasztópisztollyal vagy folyékony ragasztóval rögzítsük.

Ha a gyöngyöket, cukrokat, mákot választjuk, folyékony ragasztóval kenjük a kívánt mintát a tojásra, majd hempergessük meg a kiválasztott dekorációs anyagban.

A kész tojásokat számos módon felhasználhatjuk az ünnepi asztal díszítésére. Készíthetünk belőlük asztaldíszeket tojástartóval vagy kaspóval – a kaspót dekorkaviccsal tölthetjük fel, esetleg füvet is ültethetünk bele –, illetve a hagyományos ültetőkártyák helyett is alkalmazhatunk tojásokat névvel, kezdőbetűvel vagy akár monogrammal ellátva.

És még egy roppant egyszerű, de annál mutatósabb ötlet: a tojásokat óvatosan törjük fel – és tegyük nyugodtan az éppen készülő húsvéti sütibe –, a héjakba pedig ültessünk óvatosan kis sziklakerti növényeket. A díszeket tegyük kerámia vagy papír tojástartóba.

Ezekhez a színpompás tojásokhoz különböző technikákat alkalmaztunk. Aki maradna feljebb már említett folyékony ragasztónál, annak ajánljuk a decoupage technikát. A felhasználni kívánt szalvéta legfelső, színes rétegét válasszuk le, majd vágjuk ki belőle a tojásra szánt mintát. Decoupage ragasztóval kenjük be vékonyan a tojást (ha szükséges, hígítsuk), ezt követően illesszük rá a szalvétát. Végül a teljes felületet ismét kenjük át a ragasztóval.

Márványos mintát is egyszerűbb készíteni, mint gondolnánk. A festékbe tegyünk egy kevés étolajat (1 dl-hez kb. egy evőkanálnyit), jól keverjük fel, majd forgassuk meg benne a tojást. Az olaj miatt szép márványos hatást fogunk elérni.

Vásároljunk vékony dekortapaszt, amellyel egyszerűen ragasszuk körbe a tojást, így kapjuk meg a szép csíkmintát. A szélesebb dekortapaszt pedig használjuk egyszerűen maszkoló szalagként. Ragasszunk négyzeteket (vagy más tetszőleges mintákat) a tojásra, majd az egészet fessük be. Hagyjuk megszáradni, majd óvatosan távolítsuk el a kis maszkoló darabkákat.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Húsvéti perecnyuszi

Húsvéti perecnyuszi

Délutáni rágcsálni való eredeti, nyuszis köntösben.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!