Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vajon melyik a legjobb módszer a főtt tojás megpucolására?

2022. April 16.

Nincs húsvét vasárnap főtt tojás nélkül! Kivételek persze léteznek, de legtöbbünk tesz arra a bizonyos kínálótálra (nem is kevés) keményre főtt tojást. Ha pedig nem 3-at, hanem inkább 15-öt kell megpucolnunk, nagyon is számít, hogy mennyit „vacakolunk” egy-egy tojással. A The Kitchn magazin kipróbált 5 különböző, az interneten gyakran fellelhető módszert – lássuk a tapasztalatokat! 

 

Először pár információ a módszertantól

Ne hanyagoljuk el, hiszen komoly tudományos kísérleten veszünk részt! Viccelődést mellőzve nézzük a kiindulópontot: ugyanazon gyártó közepes méretű (M-es) tojásai voltak a teszt alanyai ugyanabból az üzletből, illetve ugyanazzal a szavatossági idővel ellátva. Minden tojás friss volt, ami tudvalevő, hogy megnehezíti a pucolásukat.

Két különböző módszer alapján lettek megfőzve, egy részüket gőzben, a többit lassú tűzön, vízben főzték, majd a főtt tojások pucolás előtt jeges vízbe kerültek.

Minden módszert négy alkalommal próbáltak ki, és valamennyi alkalommal 3-3 tojással, tehát egy módszerhez 12 tojást használtak fel. Egy alkalom azt jelentette, hogy a frissen megfőtt, még meleg tojásokkal mi a helyzet, aztán a kihűltekkel, majd a másfél napra a hűtőbe tettekkel. 

Végezetül minden módszer kapott egy-egy értékelést tízes skálán. Az értékelésben szerepet játszott, hogy milyen egyszerű vagy éppen bonyolult a módszer, mennyire könnyen jön le így a héj, és milyen macerás a folyamat. 

 

1. módszer, a kanál

Ez a módszer azt takarja, hogy a tojás alját hozzáütögetjük az asztalhoz, majd lepucolunk egy kis darabot az alján. Azaz egy teáskanalat benyomunk a tojás és a héj közé, és a segítségével lefeszegetjük a héjat.

A teszt során 22-23 másodperc alatt lehetett így egy tojást megpucolni, a tesztelő 4 pontot adott a 10-ből. A legnagyobb gond az volt vele, hogy az esetek felénél – amikor már félig meg van pucolva a tojás – a kanál belevágott a megfőtt fehérjébe, és csúnya lett a megpucolt tojás.

 

Tipp: Ezért lehet eltérő színű a tojássárgája

 

2. módszer, a kifújás

Itt szintén az asztalhoz ütögetve megtisztítjuk a tojás alját, de utána ugyanígy megtisztítjuk a tojás tetejét is. Ezután erősen megfogjuk a tojást, a héjánál a szánkhoz érintjük, és szabályosan kifújjuk a tojást a héjából.

A pucolás 25-35 másodpercig tartott, a friss rövidebb, a régebbi hosszabb ideig. Az értékelés során 6 pontot kapott, a módszer működik, de inkább látványos, mintsem praktikus.

 

3. módszer, a vízbe rakás 

A szobahőmérsékletűre hűlt tojásokat hideg vízbe tesszük úgy, hogy a víz a tojásokat teljesen ellepje, és mehetnek is a hűtőbe 1 órára – 3-4 nappal a megpucolásuk előtt. A hidegben a fehérje elméletben összemegy, majd elválik a héjtól.

A pucolás 15-16 másodpercig tartott, és 7 pontot kapott a módszer. A héj könnyen és tisztán elvált. A módszer tehát működik, amennyiben van elég idő előkészülni rá, és a tál víz a tojásokkal befér a hűtőnkbe. Valljuk be, ez nem biztos, hogy a húsvéti készülődés során megvalósul.

 

4. módszer, a feltörés és görgetés

Ez a klasszikus „asztallaphoz ütögetjük, majd ott kezünkkel enyhe nyomást gyakorolva görgetjük” módszer.

19-22 másodpercbe telt így megpucolni a tojásokat, a módszer pedig 9 pontot kapott, legfőképpen azért, mert egyszerűen megvalósítható és működik. 

 

5. módszer, a víz alatti pucolás

Egy tálat megtöltünk szobahőmérsékletű vízzel, majd a tojásokat egyesével a vízzel teli tálba tesszük, óvatosan a tál oldalához ütjük, majd a héjat lehúzzuk.

13-16 másodperc így megpucolni egy-egy tojást, és 10 ponttal ez a módszer kapta a legjobb értékelést. A héj szinte magától lecsúszik víz alatt a megfőtt tojásról, ami ráadásul nem is sérül közben. A tesztelő szerint olyan, mint a varázslat.

 

Ez is érdekelhet: 

Jamie Oliver 45 másodperc alatt süt omlettet

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!