Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hogyan főzz olyan tojást, amit meg is tudsz hámozni?

Nagy kérdés. Sokaknak sokféle receptje van a meghámozható főtt tojásra. Sőt, magára a főtt tojásra is, ahol nem az a szempont, hogy meghámozható legyen, hanem csak az, hogy finom. Hideg vízben feltenni, vagy csak a forrásban levőbe beleengedni, sóval, ecettel, szódabikarbónával, 8 percig, 10 percig, akármeddig?
2018. January 13.

Természetesen én sem tudom a biztos receptet, de a tapasztalataimat meg tudom osztani.

Először is: a friss tojást nehezebb meghámozni. Igen, sajnos így van, a régebbi tojásonak könnyebben elválik a héja, és az a kis hártya is – ami a héj és a fehérje között található – kevésbé nyálkás, inkább szárazabb, ha a tojás nem teljesen friss. A nyers tojás frissességét egyébként vízbe merítve lehet a legjobban megállpítani: ha feljön a víz színére, akkor már nem jó, ha lent marad a mélyén akkor maximum 3 napos, ha függőlegesen áll, na ez a jó keménytojásnak való.

Másodszor: nekem az a módszer jön be, ha forrásban levő vízbe teszem főni a tojásokat, nem hideg vízbe. Így jobban időzíthető is. A férjem imádja a 7 perces tojásokat, ekkor a fehérje már megszilárdult, de a sárgája még kissé folyós. A 10 perces viszont szilárd sárgájú (de ez sem olyan száraz, hogy porlik), vagyis tojáskrémbe, tojássalátába, szeletelni tökéletes. Ehhez viszont állandó hőmérsékleten kell főzni ennyi ideig, ami gyöngyöző vizet jelent (a lobogó forró víz akár össze is törheti a tojásokat, azt pedig nem szeretnénk).

Harmadszor: bármit is teszel a vízbe (az ecettől szerintem gumis lesz, én csak sót szoktam), a főzés végén venni kell a fáradtságot, és el kell készíteni egy jeges vízzel teli tálat, amibe szépen áthelyezed a tojásokat. Így abbamarad a főzési folyamat, és nagyon hamar le is hűl a tojás, amit így, hidegen, sokkal könnyebb hámozni.

Fotó: shutterstock

Negyedszer: a hámozás technikája kulcsfontosságú. A kisfiam mesterhámozó: körben megkocogtatja a tojást, majd nagyon finoman a kis kezeivel meg is gyurmázza. Egy helyen erőteljesebben a pulthoz nyomja, és ott kezdi el a hámozást. Így nem szerencse kérdése, hogy gyakorlatilag egyben lejön a héja és a tojás szinte kicsusszan belőle. Utána a biztonság kedvéért lemossuk, hogy a legkisebb héjdarabka se maradjon rajta, és már mehet is a legkedvencebb konyhai eszközbe, amit csak elképzelni lehet: a tojásszeletelőbe. (szerintem az egész hámozást csak amiatt fejlesztette tökélyre, hogy aztán szeletelhessen). Szó szerint gyerekjáték.

Persze tegyük hozzá, hogy azért mégiscsak szerencse kérdése is, mert nincs 100%-os siker, mindig lesznek olyan tojások, amik megmakacsolják magukat, és a fél tojásfehérja lejön a héjjal együtt. Ez van, én sem vagyok mindentudó. De a fentiek betartásával, azért egész jól teljesítek. Sok sikert!

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!