Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így lehet a legegyszerűbben megpucolni a főtt tojást

2021. április 28.

Hagymavágás, konzervnyitóval bajlódás vagy valami igen cselesen csomagolt termék kibontása? Nektek mi a mumus konyhai művelet? Esetleg a főtt tojás megpucolása az, amit legszívesebben kiszerveztek a családtagoknak?  

A tojás meghámozásakor a fehérje a héjra szokott tapadni, és ha nem vigyázunk, pikk-pakk oda az egyenletes tojásfelszín. Ennek elkerülésére léteznek szerencsére módszerek, jöjjön rögtön három! 

Az első módszer lényege, hogy nem kezdjük el lefejteni a héjat hideg vízben, hanem a megfőtt tojást kemény felületen addig görgetjük, amíg szépen végigrepedezik a héja mozaikosra. Ezután a tojás alja felől kezdve lefejtjük a héjat és a vékony membránt. Alkalmazhatjuk a módszert folyó víz alatt is, úgy még egyszerűbb lesz a dolgunk.

A második módszer szerint fogjunk egy befőttes üveget, töltsünk bele 2-3 cm magasságban vizet, majd tegyük bele a főtt tojásunkat. Csavarjuk rá a tetejét, és rázzuk pár másodpercen át. A héj megrepedezik, a víz fellazítja, és szinte magától le fog válni.

A harmadik lehetőségünk a kanalas módszer. Ehhez törjük meg a héjat egy kemény felületen, majd óvatosan toljunk egy kanalat a héj és a fehérje közé. Ezután forgassuk meg, a kanál le fogja választani a héjat. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egész tojás vagy csak tojásfehérje? Számít, hogy melyiket fogyasztjuk?

Egész tojás vagy csak tojásfehérje? Számít, hogy melyiket fogyasztjuk?

A húsvéti tojásdömping után érdemes körbejárni a kérdést.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.