Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Erre figyelj, ha egy sütemény összetevői között a tojás is szerepel

2021. February 7.

Persze vannak kivételek, de általánosságban elmondható, hogy a legtöbb süti tésztájába kell tojás. Az a receptből mindig kiderül, hogy tojásfehérjét, tojássárgáját vagy egész tojást kell-e használnunk, de mi a helyzet a mérettel? Amíg omlett vagy rántotta kerül az asztalra, nagyjából mindegy, mekkora a tojásunk, de egy sütemény esetén már egészen más a helyzet, hiszen a nem megfelelő méretű tojás könnyen felboríthatja a hozzávalók gondosan kalkulált arányát, ez pedig akár az egész sütit is elronthatja. A receptek általában a boltban közepes méretűként kínált tojásokkal számolnak – itt az Ízes életen is ezt alkalmazzuk, de mit kell tennünk, ha csak „S”-es méretű vagy épp „óriási” házi tojásunk van otthon?

 

Mi történik, ha nem megfelelő méretű tojást használunk?

Az elkészült étel íze és állaga akár jelentősen is módosulhat. Különösen erősen jelentkezhet az eltérés olyan recepteknél, amelyeknél sok tojást kell felhasználnunk. A túl nagy vagy túl kicsi tojások felboríthatják a nedves és száraz összetevők arányát. Ha a kelleténél kisebb tojásokat használunk, akkor sűrűbb szerkezetű, szárazabb lesz a sütink, ha viszont túl sok tojás kerül egy receptbe (mert nagyobb méretűeket tettünk a tésztába), akkor kiérződő tojásízzel és gumis állaggal kell számolnunk. 

 

Hogyan válthatjuk át a tojásméreteket?

Amennyiben nem pont olyan méretű tojást kapunk a boltban, mint amit recept előír, akkor sem kell kétségbe esnünk. Ha például a receptünk csak 1 tojást ír, akkor általában nem lesz feltűnő az eggyel kisebb vagy éppen nagyobb tojás használata. 

Ha egy recept 2 közepes tojást ír elő, azt is kicserélhetjük 2-2 kicsire vagy „L”-es méretűre. 3 közepes helyett használhatunk 3 „S”-eset és 1 evőkanál vizet, 3 „L”-eset vagy 2 „XL”-eset és 1 harmadik fehérjéjét. 4 közepes tojás kiváltható 5 kicsivel, 4 „L”-essel vagy 3 „XL”-essel és 1 evőkanál vízzel.

 

Ha biztosra akarunk menni, mérjük ki

A legprofibb módszer az, ha kimérjük a tojásokat, hiszen így tudjuk pontosan felhasználni a házi tojásokat. A magyar boltokban árult közepes méretű tojás 53 és 63 gramm közé tehető, a fehérje és sárgája aránya pedig 30% a 70%-hoz. A héjat nem számítjuk, tehát egy közepes tojás kb. 15 gramm fehérjéből és 35 gramm sárgájából áll. Ezeket a számokat megjegyezve kisebb méretűből eggyel többet, nagyobból eggyel kevesebbet feltörve kiszámíthatjuk a receptbe való mennyiséget.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!