Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tudtad? A burgonya is lehet tisztítószer

2021. March 18.

Sok természetes tisztítószerről írtunk már, hatalmas közönségkedvenc az ecet, a citromlé vagy a szódabikarbóna. Érdemes a megszokott, jól bevált szerek mellett újdonságokat is kipróbálni, a kísérletezéshez például itt van rögtön a burgonya. És nem, most nem recept következik, hanem egy sor praktikus tanács: mi mindent varázsolhatunk tisztává az otthonunkban egy szem burgonya segítségével? 

 

1. Apró foltok a ruhákon, textileken

Ha egy komplett pohár vörösbort öntöttünk a kedvenc pólónkra, azon persze nem fog segíteni, de kisebb foltokkal jól megbirkózik a burgonya. Vágjuk félbe, és a vágási felületet nyomjuk a folthoz. Elképzelhető, hogy többször is meg kell ismételnünk a kívánt hatás elérése céljából.

2. Makacs rozsda

A rozsda makacs dolog tud lenni, de szerencsére a krumpli itt is megoldás lehet. Vágjuk félbe és szórjunk rá egy kis szódabikarbónát, majd dörzsöljük be vele a berozsdásodott tárgyat. Végül öblítsük le, és hagyjuk megszáradni.

 

3.Takarítsuk fel az üvegszilánkokat

Mosogatás közben eltörött a pohár? Az egy dolog, hogy nem teljes a szett, de a konyhapadló is tele lesz apró, éles üvegszilánkokkal. Ezeket lehet egyszerűen felszedni egy félbevágott krumplival, ami a padlóra nyomkodva magába gyűjti a legapróbb szilánkokat is.

 

4.Políruzzuk az ezüsttárgyainkat

A krumpli főzővize sok keményítőt tartalmaz, ami nagyszerűen tisztára varázsolja az ezüsttárgyainkat. Csak tegyük a vízbe legalább egy órára, majd vegyük ki és töröljük át, olyanok lesznek, mint újkorukban.

 

Forrás: Tips and Tricks

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!