Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ilyen ételeket is készítenek burgonyából – krumplikörkép a világ körül

2019. május 24.

Magyarország „krumplis” nemzet, gondoljunk csak a hagyományos rakott burgonyára, a nudlira, a gombócokra, a hagymás tört krumplira vagy éppen a dödöllére és a tócsnira. Ahogy nálunk, úgy más országokban is igen népszerű, hiszen olcsó alapanyag, laktató és számos különböző fajta étel elkészíthető belőle. Még desszert is! Nézzük mi mindent főznek-sütnek belőle szerte a világon, cikkünkben 5 izgalmas ételt mutatunk.

 

Boxty

Fotó: 123RF

A boxty egy Írországban rendkívül elterjedt burgonyapalacsinta, amely a nap bármely szakában a tányérunkra kerülhet akár magában, akár köretként. Az elkészítése is igen egyszerű. A tészta egy csésze reszelt, kinyomkodott krumpli, egy csésze liszt, két tojás, fél csésze tej, egy kevés sütőpor, só és bors keveréke, a masszát kevés olajon, serpenyőben sütik ki. Vastagabb, inkább lepényre emlékeztet, nem hagyományos palacsintára.

 

Aloo gobi

Fotó: 123RF

Népszerű indiai curry a krumpli és a karfiol főszereplésével. Először karfiolt pirítunk, majd a szeletelt krumplit is hozzáadjuk, és addig sütjük, amíg barnulni nem kezdenek. Ekkor félretesszük a zöldségeket egy tányérra, majd ugyanebben a serpenyőben megdinsztelünk egy adag vöröshagymát. Szórunk hozzá reszelt gyömbért, fokhagymát, valamint egész római köményt. Pár percig pirítjuk, majd mehet bele durvára aprított paradicsom, koriander és kurkuma, illetve ízlés szerint chili. Végül visszatesszük a karfiolt és a krumplit is a serpenyőbe, és együtt sütjük készre. Tálalhatjuk rizzsel vagy valamilyen pita jellegű kenyérrel.

 

Clapshot

Fotó: 123RF

Biztosan hallottatok már a haggisről, erről az igencsak megosztó skót ételről. Nos, a clapshot nem más, mint az ehhez tálalt tradicionális köret. Jó hír, hogy azért nem feltétlenül szükséges haggist készítenünk mellé… Fele részben krumpliból, fele részben pedig fehérrépából készülő püré, amelyet némi sárgarépával dobnak fel, és sóval ízesítik. Összefőzik, pürésítik, majd általában egy darabka vajjal a tetején szolgálják fel. Kerülhet még rá hagyma vagy bacon is.

 

Kugel

Fotó: 123RF

A krumplit meghámozzuk, lereszeljük. Összedolgozzuk tojásokkal, reszelt vöröshagymával és fűszerekkel, sütőtálba simítjuk, majd mehet is a forró sütőbe addig, amíg szép aranybarna nem lesz. Szeletelve szolgálják fel, eredetileg zsidó ünnepi étel.

 

Csokis burgonyatrüffel

Fotó: 123RF

Bizony, burgonyából desszertet is készíthetünk! Elkeverünk egy csészényi tört krumplit kevés vajjal és tejjel, majd hozzáadunk kakaóport, vaníliát, rum- vagy mandulaaromát, végül ízlés szerint mézzel édesítjük. A masszából golyókat formázunk, olvasztott csokiba mártjuk, majd kidermesztjük. Végül meghempergetjük kakaóporban.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.