Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Új növényi tej a láthatáron – itt a burgonyatej!

2021. augusztus 18.

2017-ben Eva Tornberg, egy svéd egyetem élelmiszer-kutató professzora nyilvánosságra hozott egy általa felfedezett módszert, amely segítségével a burgonyából meglepően sűrű és krémes tej jellegű italt lehet előállítani. A burgonyát ehhez repceolajjal keverik, és különleges – jelenleg titkos – módon melegítik.

Laborban és gyárban is tesztelték az omega-3 zsírsavban különösen gazdag italt, amely feltalálója reményei szerint fenntartható, környezetbarát tejhelyettesítő lehet a vegánoknak. Számukra különös nehézséget okoz omega-3-at fogyasztani, az ugyanis elsősorban bizonyos halfajtákban található meg. Ezzel a tejjel viszont kiválthatóak lennének azok az étrendkiegészítők, amelyek szedésére eddig rászorultak a kiegyensúlyozott táplálkozásra vágyó vegánok.

Egy bő évvel azután, hogy bejelentették a felfedezését, piacra is került a burgonyatej, igaz első körben még csak Svédország és Kína egyes részein, illetve az Amazonon keresztül az Egyesült Királyságban. Rögtön több fajta is megjelent. Van az eredeti, édesítőszermentes és a barista verzió, mely utóbbinak más a habzása, ezért alkalmasabb kávékészítésre. Az ital nemcsak vegán, hanem glutén-, szója- és mogyoróféle-mentes, illetve hozzáadott cukrot sem tartalmaz.

A legtöbbet reklámozott jellemzője, hogy burgonyából készül, amelynek termesztése kevésbé károsítja a környezetet, mint mondjuk a zabtermesztés, a mandulával összehasonlítva pedig 56-szor kevesebb víz szükséges a termesztéséhez. Tehát azt emelik ki, hogy nemcsak vegán és egészséges, hanem előállításának sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a többi vegán és egészséges tejhelyettesítőnek.

Jelenleg még csak korlátozottan érhető el a burgonyatej, illetve csak pár brit kávézóban kérhetjük ezzel a kávénkat, de a cég tervei szerint gyorsan elkezdenek terjeszkedni szerte Európában, ezért lehet, hogy itthon is hamarosan megjelenik – mind a boltokban, mind pedig a kávézókban – a DUG nevű burgonyatej.

 

Forrás: Food & Wine

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

És mi a helyzet a tejjel, fagyasztható?

És mi a helyzet a tejjel, fagyasztható?

A tojás fagyaszthatóságát már megvizsgáltuk, most nézzük a tejét!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.