Új növényi tej a láthatáron – itt a burgonyatej!
2021. August 18.2017-ben Eva Tornberg, egy svéd egyetem élelmiszer-kutató professzora nyilvánosságra hozott egy általa felfedezett módszert, amely segítségével a burgonyából meglepően sűrű és krémes tej jellegű italt lehet előállítani. A burgonyát ehhez repceolajjal keverik, és különleges – jelenleg titkos – módon melegítik.
Laborban és gyárban is tesztelték az omega-3 zsírsavban különösen gazdag italt, amely feltalálója reményei szerint fenntartható, környezetbarát tejhelyettesítő lehet a vegánoknak. Számukra különös nehézséget okoz omega-3-at fogyasztani, az ugyanis elsősorban bizonyos halfajtákban található meg. Ezzel a tejjel viszont kiválthatóak lennének azok az étrendkiegészítők, amelyek szedésére eddig rászorultak a kiegyensúlyozott táplálkozásra vágyó vegánok.
Egy bő évvel azután, hogy bejelentették a felfedezését, piacra is került a burgonyatej, igaz első körben még csak Svédország és Kína egyes részein, illetve az Amazonon keresztül az Egyesült Királyságban. Rögtön több fajta is megjelent. Van az eredeti, édesítőszermentes és a barista verzió, mely utóbbinak más a habzása, ezért alkalmasabb kávékészítésre. Az ital nemcsak vegán, hanem glutén-, szója- és mogyoróféle-mentes, illetve hozzáadott cukrot sem tartalmaz.
A legtöbbet reklámozott jellemzője, hogy burgonyából készül, amelynek termesztése kevésbé károsítja a környezetet, mint mondjuk a zabtermesztés, a mandulával összehasonlítva pedig 56-szor kevesebb víz szükséges a termesztéséhez. Tehát azt emelik ki, hogy nemcsak vegán és egészséges, hanem előállításának sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a többi vegán és egészséges tejhelyettesítőnek.
Jelenleg még csak korlátozottan érhető el a burgonyatej, illetve csak pár brit kávézóban kérhetjük ezzel a kávénkat, de a cég tervei szerint gyorsan elkezdenek terjeszkedni szerte Európában, ezért lehet, hogy itthon is hamarosan megjelenik – mind a boltokban, mind pedig a kávézókban – a DUG nevű burgonyatej.
Forrás: Food & Wine