Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

És mi a helyzet a tejjel, fagyasztható?

A tojás fagyaszthatóságát már megvizsgáltuk, most nézzük a tejét!
2020. March 27.

A hetet a tojás fagyaszthatóságának kérdésével kezdtük, most pedig jöjjenek a tejjel kapcsolatos tudnivalók. Jó hír, hogy a tojáshoz hasonlóan a fehér ital is fagyasztható, így akár egyszerre több litert is bevásárolhatunk belőle. (Ezen a ponton muszáj ismételnünk magunkat: a napi többszöri bevásárlás ugyanúgy nem jó a jelenlegi helyzetben, mint a mértéktelen felhalmozás!)

A tej a fagyasztóban hónapokig is eláll, ennek ellenére javasolt az első hónapban elfogyasztani, így ugyanis nem kell minőségromlással számolnunk. Ha ennél több időt tölt a tej a mélyhűtőnkben, megkezdődhet a kicsapódási folyamat, az ital pedig szemcséssé válhat. Amennyiben a textúra megváltozott, érdemes nem magában fogyasztani, hanem főzéshez felhasználni.

Tippek fagyasztáshoz

1.Mindig légmentesen lezárva tároljuk a fagyasztóban a tejet, mert sajnos hajlamos arra, hogy nem kívánt szagokat gyűjtsön össze a szomszédaitól. Ez pedig nemcsak az illatát befolyásolja, hanem az ízét is.

2.A tárolóedényt soha ne töltsük tele teljesen! Fagyasztás hatására a tej térfogata megnő, így a csordultig töltött dobozt vagy üveget könnyedén szétrepesztheti.

3. Az alacsonyabb zsírtartalmú tej könnyebben fagyasztható, mint zsírosabb társai. Ez utóbbiak sajnos gyakrabban kicsapódnak a felengedést követően. (A kicsapódástól se essünk kétségbe: egy alapos felrázás segít helyrehozni a problémát.)

Kockázzuk fel a tejet!

Elsőre mókásan hangzik, pedig roppant praktikus módszer következik. A tejet porciózzuk jégkockatartó dobozba, és hagyjuk megfagyni. Ezt követően pattintsuk, ütögessük ki a kockákat a tartóból, és tegyük át fagyasztótasak(ok)ba. Így légmentesen tárolhatjuk, és mindig csak annyit kell elővennünk, amennyire szükségünk van.

A kiolvasztás fortélya

A fagyasztóból kivéve ne egyből a konyhapultra kerüljön a tej, legyen egy köztes állomás is, mégpedig a hűtőszekrény egyik polca. Hagyjuk itt felengedni, ezután már felhasználhatjuk. Ha esetleg kicsapódott, alaposan rázzuk össze, hogy újból egyneművé váljon.

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!