Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

6 egyszerű lépés a tökéletes grillezett húsokért

2019. July 25.

Ti is odavagytok a grillezett húsokért, steakekért? Mi nagyon! Éppen ezért jól tudjuk, mennyire bosszantó tud lenni, ha nem lesz tökéletes a kerti sütögetés eredménye. Pedig nem kell hozzá sok, elég néhány apróságot betartani, hogy finom, omlós, pont megfelelően átsült húsok kerüljenek a tányérunkra. 

 

Gondosan válasszuk ki a húst

Minden az alapanyaggal kezdődik. A friss hús a hentesnél garantáltan finomabb lesz, mint a szupermarket fagyasztójából beszerzett. Persze ez utóbbit sem kell mindenképpen elvetni, de olyat válasszunk mindenképpen, amelynél látjuk, mit rejt a csomagolás. És az előkészítés sem mindegy! Ha túl vastag a szelet, az örökkévalóságig tart, amíg átsül a hús, ám az sem jó, ha túlságosan vékonyra vágtuk. Ilyenkor olyan gyorsan elkészül belül is, hogy szinte lehetetlenség eltalálni a medium vagy medium rare állapotot. A szeletek ideális vastagsága 2,5-4 cm. 

 

Ne féljünk a fűszerektől

Akár csak sót és borsot használunk, akár jó kis keverékekkel, pácokkal kísérletezünk, sose spóroljunk a mennyiséggel. A fűszerek egy része úgyis a grill rácsain vagy a serpenyő falán végzi.

 

Legyen tiszta a grill

Ha már pénzt költöttünk jó minőségű húsra, illetve a fűszerezésünk is rendben van, pillantsunk rá a grillünkre is. Ha zsíros vagy ételmaradékos, a sült hús furcsa mellékízt kaphat, azaz oda a gondos kiválasztás és előkészítés. 

 

A hő a barátunk

Mindenki látott már szépen csíkozott, tökéletesre sült grillhúst az Instagramon. Nem lehetetlenség ezekhez hasonlót sütnünk, sőt! Minden a hőfokon múlik. A grillünket állítsuk 230-320 °C közötti hőmérsékletre (ha nem szabályozható, törekedjünk arra, hogy jól felmelegedjen). Ugyanis csak ilyen magas hőmérsékleten tud a hús tapadásmentesen átsülni.

 

És az olaj is

A grill – ha forró és tiszta – nem fog tapadni, de a fűszerek már igen. Mindig kenjük be a grillt semleges ízű olajjal, így megússzuk a letapadást, ráadásul a fűszerek nagyja is a húson marad. 

 

Legyen kéznél vizes permetező

Akár faszenes, akár gázos grillt használunk, amikor a zsír a forró faszénre vagy fűtőfelületre csöppen, a lángok könnyen felcsaphatnak. Ha a fellobbanásokra vizet permetezünk, megakadályozzuk azt, hogy a húsunk feketére pörkölődjön. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!