Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tökéletes hamburgerparty a kertben

2020. May 27.

Sokunk kedvence a kézműves hamburger. És szerencsére nem lehetetlen otthon elkészíteni. Igen izgalmas tud lenni a családdal vagy a barátokkal egy hamburgerparty a kertben, csak megfelelő előkészületekre lesz szükség. Melyek is ezek?

 

A húspogácsa

Nagyon gyorsan, nagyon egyszerűen lehet házilag is húspogácsát készíteni. A tökéletes hamburgerhús marhahús és faggyú keveréke, de nehogy azt higgyük, hogy a boltban kapható félkész termékek abból állnak. Sokkal természetesebb a házilag bekevert, abban legalább tudjuk, hogy mi van. Vannak hentesek, ahol lehet kérni, hogy faggyúval darálják a húst, de ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor is érdemes kipróbálni egy egyszerű házi verziót. Darált marhahús, só, bors, apróra vágott hagyma, kevés mustár, esetleg kevés ketchup. Összedolgozás után fél óra pihentetéssel már süthető. Elsőre nem kell ennél több, később kísérletezhetünk egyéb ízesítéssel is. Aki nem ragaszkodik a marhahúshoz, az nyugodtan készítsen más húsból is húspogácsát.

 

A zsemle

Nincs jobb a frissen elkészített házi zsemlénél. Jobbnál jobb receptek elérhetőek ma már. A hamburgerzsemle édesebb a megszokott zsemlénél, ez adja meg a sós hús mellett az egyensúlyt. Lehet készíteni szezámmagosat vagy teljes kiőrlésűt. Van itt azért egy mentőöv is. Sok pékségben lehet jó minőségű zsemlét beszerezni. Ezzel a beszerzéssel időt tudunk spórolni.

 

A zöldségek

A legegyszerűbb dolgunk ezzel van, ízlés szerint beszerezhetők a zöldségek: saláta, hagyma, uborka, paradicsom, csemegeuborka, marinált paprika, jalapeño vagy bármi, ami jól esik. Mindent csak elő kell készíteni, felvágni.

 

A szószok

Legegyszerűbb a klasszikus ketchup és majonéz, de ha valami speciálisabbat szeretnénk, előre elkészíthetünk néhány hamburgerszószt. Majonéz vagy paradicsom alapút is. Gondoljunk itt a friss zöldfűszeres szószokra, a barbecue szószra vagy a felturbózott verziókra. Lehet pl. nagyon apróra vágott csemegeuborkát, kápiapaprikát vagy morzsolt kéksajtot hozzáadni a fűszeres alaphoz. 

 

Az extrák

Dúsítható a hamburgertorony különböző sajtfélékkel, tükörtojással, baconnel. 

 

A sütés

Legjobb vaslapon vagy tárcsán sütni. Úgy finom szaftos marad. A rácson könnyebben kiszárad. A hús mellett kényelmesen megsüthető a tükörtojás és a bacon is, illetve megpirítható kicsit a felvágott hamburgerzsemle.

 

A sorrend

Lehetőleg mindent aznap, frissen készítsünk elő. Első a hamburgerzsemle, amennyiben házilag sütjük. Utána érdemes előkészíteni a szószokat, hogy legyen idejük összeérni. Ezután elő lehet készíteni a zöldségeket, különböző tálkákba kikészíteni és felhasználásig lefedni, hogy ne száradjanak ki. Ezután a hús is bekeverhető. Már fél óra pihentetés is javára válik, de lehet jóval több is. Nem kell előre legyártani a húspogácsákat, ráér közvetlenül sütés előtt. A sajtot, bacont és a tojást is érdemes kikészíteni.

Mielőtt nekiállunk sütni, tegyük elérhetővé a vendégek vagy a család számára a tányérokat, amelyeken felépíthetik majd maguknak a hamburgertornyot. Készítsük ki a zöldségeket, a szószokat, a felvágott hamburgerzsemlét és a sajtokat reszelve vagy szeletelve. Egyszerre annyi húst süssünk, amennyi mellett meg tudjuk sütni a hozzá való bacont és tojást az alapján, hogy ki mit kér, illetve a hamburgerzsemlét is meg tudjuk kicsit pirítani.

Amint a sütés készen van, frissen mindenki magának össze tudja állítani ízlése szerint a kívánt kompozíciót. Remek élmény mindenkinek, a vendéglátónak és a vendégeknek is.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!