Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Jégkocka tippek forró napokra

Tudtad, hogy meleg vízből készítve gyorsabban lesz jégkockád?
2020. July 8.

A nyári hőséggel megnövekszik a folyadékfogyasztásunk, hiszen sokkal több vizet párologtat el a szervezetünk. És mi esik ilyenkor a legjobban? A jó hideg folyadék. És a jégkocka. Még a leghidegebb ital is úgy az igazi, ha van benne jégkocka, és az ital hűtése folyamatosan biztosított.

 

Mire figyeljünk, ha jégkockát készítünk? 

Vannak egyszer használatos műanyag jégkocka készítő tasakok, praktikusak lehetnek olyan utazásnál, ahol nem tudjuk, hogy mi vár ránk az apartmanban. Azonban mivel egyszer használatos műanyagról beszélünk, használatukat lehetőleg kerüljük, mert szeméttel terheljük a környezetet.

Legtöbben a fagyasztóba épített jégkocka készítőt és a műanyag vagy fém merev falú, szabadon álló formát használják. Mindkettőre igaz, hogy gyorsan, egyszerűen készíthető vele jégkocka, azonban általában kisebb mennyiség. Érdemes több tartót bevetni, vagy a beépítettnél a már elkészült kockát a saját tárolójában vagy egy külön tálkában tárolni, hogy a következő adag rögtön készíthető legyen. A jégkocka készítő gépek már intenzívebb használatra vannak kitalálva, ezek általában 10-20 kg/nap adagot képesek legyártani. Az egyszer használatos műanyag kivételével mindegyikre igaz, hogy az eszközöket tisztán kell tartani, érdemes időnként elmosogatni. Főleg akkor, ha ízesített jégkockát készítünk.

Bármily hihetetlen, akkor tudunk gyorsabban jégkockát készíteni, ha meleg vizet használunk hozzá. Ugyanis a meleg víz gyorsabban fagy meg, mint a hideg. Ezt hívják a Mpemba-paradoxonnak. Így hát amikor gyors egymásutánban van szükségünk a jégkockákra, vessük be ezt a trükköt.

 

Mivel ízesíthető a jégkocka, hogy tudjuk dekoratívabbá tenni?

Alap a sima csapvíz vagy ásványvíz. Tehetünk bele gyümölcsöt, dekoratívabbá teszi a jégkockát, és ahogy olvad, ízletesebb lesz az italunk is. Ennek csak a fantáziánk szab határt, de érdemes olyan gyümölcsöt beletenni, amely olvadás után is szalonképes. Ilyen a citrom- vagy lime-szeletke. A bogyós gyümölcsök szintén ide sorolhatók: fehér, fekete vagy piros ribiszke akár külön-külön, akár több színből néhány darab egy jégkockába; az áfonya, a piszke és a josta is tartja magát fagyasztás után. A sort a meggy és a cseresznye követi, de ne felejtsük el kimagozni. Az eper és a málna ugyan nagyon finom, ám olvadás után általában nem túl szép, emiatt kerülendő, vagy legalábbis érdemes tesztelni, mielőtt vendégek előtt vetjük be a trükköt. Hasonló a helyzet a barackfélékkel, az almával és a körtével. Ezek hajlamosak megbarnulni.

Készíthető eleve ízesített jégkocka is, citrom- vagy lime-lével, szörppel, rózsavízzel vagy már kész gyümölcslével. Az őszibaracklével készült jégkocka például remek kiegészítője a hideg fekete teának. Itt arra figyeljünk, hogy olyan ital mellé kínáljuk, amihez passzol.

A zöldfűszerek is nagyon jól mutatnak, használjuk bátran mentaleveleket, citromfüvet. Néhány ital elbírja a bazsalikomot vagy a levendulát is. Mindenféleképpen legyenek konyhakészek a levelek, azaz előtte alaposan mossuk meg. Egy kockába csak egy vagy néhány levél kerüljön, ne tömködjük, ne sérüljön a levél.

Próbálgassuk bátran az ízeket, hosszú még a nyár, lesz rá lehetőség bőséggel!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!