Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Nyaralás az apartmanban – mit vigyünk magunkkal a konyhából?

2020. July 1.

Nyáron sokan apartmanba megyünk pihenni. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mit vigyünk magunkkal a konyhából. Általánosságban elmondható, hogy nagyon jól felszereltek az apartmanok, mégis érdemes néhány dolgot otthonról összekészíteni. Főleg akkor, ha ragaszkodunk egy-egy alap felszerelésünkhöz minőségi vagy higiénés szempontok miatt. Tárolásra jó szolgálatot tehet egy irattároláshoz használható doboz, van tartása, könnyen lezárható, oldalt a kéznek mélyedés van kialakítva, ezáltal praktikusan, könnyen mozgatható. De jó egy könnyen zárható műanyag tároló is.

Élelmiszerek

Érdemes előre végiggondolni, hogy tervezünk-e bármilyen főzést, legyen az reggeli, ebéd, vacsora, vagy grill kint a kertben. Készítsünk listát előre, hogy mire lesz szükség. Az italokról se feledkezzünk meg! Az ezekhez szükséges tartós élelmiszert bekészíthetjük előre, a friss élelmiszert ráérünk ott a helyszín közelében megvenni. Már csak amiatt is, hogy ne utaztassuk a melegben.

Mindenféleképpen tegyünk be egy kis dobozos sót és az előre tervezett ételekhez a fűszereket. Borssal, bazsalikommal, petrezselyemmel, piros paprikával és egy kis grill fűszerrel nem fogunk mellélőni. Ha van otthon fokhagyma és hagyma, azt is betehetjük.

Hasonlóan jó szolgálatot tesz a cukor vagy az édesítőszer, amit rendszeresen használunk. Kávézáshoz és teázáshoz legyen kávé, teafű, méz és esetleg citromlé.

A tészta, rizs és egyéb köretféléket, illetve a száraz hüvelyeseket is előre össze tudjuk készíteni.

Gondoljunk a reggelikre is! Bár ehhez a friss élelmiszert helyben megvásároljuk, egy-egy üveg kedvenc saját készítésű dzsem vagy szendvicskrém (pl. zakuszka) befér a dobozba.

Eszközök

Még sosem bántam meg a kis kotyogós kávéfőzőm bekészítését. Szinte mindenhol végül arra esett a választás. Ami még biztosan jó szolgálatot tesz, az az éles kés. Egy kedvenc nagy- és egy kedvenc kiskés. Sőt, én már a kenyérszeletelő kést is be szoktam készíteni. Jégkockatartó a következő örök darab, ez a legtöbb helyen nincs. Általában konzervnyitó és dugóhúzó mindenhol van, mégis jó szolgálatot tesz a saját, biztosan működő darabunk. És egy kis nyeles reszelő is sajthoz, fokhagymához.

Tiszta mosogatószivacs és egy kis flakon mosogatószer (főleg ha allergiás a családban valaki és speciális kell), illetve konyharuha és a konyhai papírtörlő a lista következő elemei. Aki igényli, még egy kisebb vágódeszkát és fakanalat is bekészíthet. Kisgyermekkel utazók ne felejtsék el a gyermekek kedvenc poharát, tányérját, evőeszközeit se!

Amiből lehet, kisebb kiszerelést, kisebb darabot viszek. Szépen elrendezgetem a dobozban az eszközöket és a tartós alapanyagokat. A doboz könnyen elhelyezhető az autóban, majd egy mozdulattal bekerül az apartman konyhájába.

A lista természetesen egyéni preferencia szerint változik. Nagyon sok élelmiszert be tudunk szerezni helyi termelőktől és a közeli boltban is. Nem szükséges az egész háztartást elvinni magunkkal.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!