Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Nyaralás az apartmanban – mit vigyünk magunkkal a konyhából?

2020. július 1.

Nyáron sokan apartmanba megyünk pihenni. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mit vigyünk magunkkal a konyhából. Általánosságban elmondható, hogy nagyon jól felszereltek az apartmanok, mégis érdemes néhány dolgot otthonról összekészíteni. Főleg akkor, ha ragaszkodunk egy-egy alap felszerelésünkhöz minőségi vagy higiénés szempontok miatt. Tárolásra jó szolgálatot tehet egy irattároláshoz használható doboz, van tartása, könnyen lezárható, oldalt a kéznek mélyedés van kialakítva, ezáltal praktikusan, könnyen mozgatható. De jó egy könnyen zárható műanyag tároló is.

Élelmiszerek

Érdemes előre végiggondolni, hogy tervezünk-e bármilyen főzést, legyen az reggeli, ebéd, vacsora, vagy grill kint a kertben. Készítsünk listát előre, hogy mire lesz szükség. Az italokról se feledkezzünk meg! Az ezekhez szükséges tartós élelmiszert bekészíthetjük előre, a friss élelmiszert ráérünk ott a helyszín közelében megvenni. Már csak amiatt is, hogy ne utaztassuk a melegben.

Mindenféleképpen tegyünk be egy kis dobozos sót és az előre tervezett ételekhez a fűszereket. Borssal, bazsalikommal, petrezselyemmel, piros paprikával és egy kis grill fűszerrel nem fogunk mellélőni. Ha van otthon fokhagyma és hagyma, azt is betehetjük.

Hasonlóan jó szolgálatot tesz a cukor vagy az édesítőszer, amit rendszeresen használunk. Kávézáshoz és teázáshoz legyen kávé, teafű, méz és esetleg citromlé.

A tészta, rizs és egyéb köretféléket, illetve a száraz hüvelyeseket is előre össze tudjuk készíteni.

Gondoljunk a reggelikre is! Bár ehhez a friss élelmiszert helyben megvásároljuk, egy-egy üveg kedvenc saját készítésű dzsem vagy szendvicskrém (pl. zakuszka) befér a dobozba.

Eszközök

Még sosem bántam meg a kis kotyogós kávéfőzőm bekészítését. Szinte mindenhol végül arra esett a választás. Ami még biztosan jó szolgálatot tesz, az az éles kés. Egy kedvenc nagy- és egy kedvenc kiskés. Sőt, én már a kenyérszeletelő kést is be szoktam készíteni. Jégkockatartó a következő örök darab, ez a legtöbb helyen nincs. Általában konzervnyitó és dugóhúzó mindenhol van, mégis jó szolgálatot tesz a saját, biztosan működő darabunk. És egy kis nyeles reszelő is sajthoz, fokhagymához.

Tiszta mosogatószivacs és egy kis flakon mosogatószer (főleg ha allergiás a családban valaki és speciális kell), illetve konyharuha és a konyhai papírtörlő a lista következő elemei. Aki igényli, még egy kisebb vágódeszkát és fakanalat is bekészíthet. Kisgyermekkel utazók ne felejtsék el a gyermekek kedvenc poharát, tányérját, evőeszközeit se!

Amiből lehet, kisebb kiszerelést, kisebb darabot viszek. Szépen elrendezgetem a dobozban az eszközöket és a tartós alapanyagokat. A doboz könnyen elhelyezhető az autóban, majd egy mozdulattal bekerül az apartman konyhájába.

A lista természetesen egyéni preferencia szerint változik. Nagyon sok élelmiszert be tudunk szerezni helyi termelőktől és a közeli boltban is. Nem szükséges az egész háztartást elvinni magunkkal.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.