Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A sötét gyümölcsök elsöprő ereje

2020. június 18.

Gyermekkorunk óta tudjuk, hogy a gyümölcsök és zöldségek gazdagok vitaminokban, és jótékony hatással vannak szervezetünkre. Táplálkozásunk fontos részei, ajánlások szerint naponta ötször kellene fogyasztani belőlük. A gyümölcsök ráadásul meg is édesítik mindennapjainkat. Valamennyi gyümölcsnek megvan a maga ereje, szuperképessége. Mi különbözteti meg a sötét színű gyümölcsöket a többi gyümölcstől? Ez bizony a magas antioxidáns-tartalom.

Mi is az az antioxidáns? És mire jó?

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek gátolják az égési, azaz oxidációs folyamatokat, semlegesítik a szabad gyökök hatását a szervezetünkben. Vagyis igazi rákmegelőző, öregedésgátló, gyulladáscsökkentő anyagok. Csökkentik a stressz által okozott negatív hatásokat. Minél sötétebb egy gyümölcs, annál több antioxidáns található benne. Ráadásul a fekete, lila vagy sötétkék gyümölcsök olyan típusú antioxidánsokat tartalmaznak, melyek segítik a memória működését, valamint a húgyvezetékre és az érhálózatra is jó hatással vannak.

Mely gyümölcsök ezek?

Bátran ide sorolhatjuk az összes sötét gyümölcsöt, mindegyik bír a fenti képességekkel és még néhány más különlegességgel is. Íme néhány példa.

Az áfonya manapság az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs, tele C-vitaminnal. Alacsony a kalóriatartalma, illetve a glikémiás indexe is kedvező (50 Gl alatti). A szemünkre is jó hatással van, segít a szürkehályog megelőzésében.

A fekete ribizli és a fekete szeder szintén bőséggel tartalmaz C-vitamint, előbbiben magas a kalcium- és vastartalom, ezzel segít a vérképzésben, utóbbiban még A- és K-vitamin és rengeteg ásványi anyag is van.

A fekete bodzabogyó fentieken kívüli különlegessége, hogy antivirális, azaz vírusölő hatással is bír. Felső légúti megbetegedéseknél különösen ajánlják használatát.

A fekete faeper – amely egy időben kicsit mellőzve lett, most talán újra felfedezzük – gazdag flavonoidokban és pektinben, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet.

A kék szőlő magas E-vitamin tatalmának köszönhetően bőrünk és hajunk őre is. Visszatartja a nedvességet bőrünkben, azaz hidratáló hatással bír. Segíti a fejbőr vérellátását, ezzel serkenti a hajnövekedést, és gondoskodik az irritáció- és korpamentes fejbőrről is.

A lila füge igazi édes gyümölcs, édes kísértés. Édessége ellenére csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Vesekő problémákra is ajánlják fogyasztását.

Hogyan használjuk fel őket?

A legjobb hatást nyersen és frissen fogyasztva érhetjük el. Bátran csemegézzük csak magában, joghurtba, zabkásába, müzlibe keverve. Összeállíthatunk belőlük gyümölcssalátát. Ehetjük egy kis fagylalt mellé, vagy éppenséggel készíthetjük is a fagylaltunkat a felhasználásukkal. Nagyon jó turmix és smoothie alapanyagok.

Feldolgozva lehet belőlük gyümölcsleves, kompót vagy sütemény. Télre is menthetünk belőlük egy kis vitamint és antioxidánst szörp, lekvár, dzsem vagy ivólé formájában. Sőt fagyaszthatjuk és aszalhatjuk is.

Rendszeres fogyasztásukkal sokat teszünk szervezetünk egészségéért.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!