Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Az indiai lepénykenyerek sokszínűsége

2020. június 10.

Minden nemzetnek megvan a maga kenyere. Az étkezési szokásokat általában a vallási előírások és a helyi adottságok alakítják. Így van ez a kenyérrel is. Mi leginkább kovászos, kelesztett kenyeret eszünk és kemencében sütjük. Indiában mások a szokások, más a klíma, a helyi lehetőségek. A kenyeret minden étkezéshez frissen készítették és általában tűzön sütötték. Van persze ott is kemence, pl. a tandoori, de azt egészen máshogy kell elképzelni, mint a mi nagy kemencéinket. A tandoori kemence olyan, mint egy nagy agyagedény, aminek az aljába rakják a tüzet, és a kenyeret a belső oldalára tapadva sütik meg. Alapanyagiban is kicsit más, sokkal több teljes kiőrlésű lisztet használnak, sőt van rizslisztes kenyerük is. A legegyszerűbb hétköznapi 3 alapanyagos kenyértől a töltött ünnepi kenyerekig minden megtalálható a palettán.

Legnépszerűbb és leghétköznapibb kenyerük a csapáti. Csak liszt, víz és só a hozzávaló, alapos összegyúrás és kis pihentetés után lepényeket formálnak a tésztából, és serpenyőben átsütik mindkét oldalát. Ez az alapverzió. Sütés után megkenhető vajjal. Illetve vannak ennek a kenyérkének is dúsított fajtái. Ilyen a paneerral, azaz házi sajttal kevert verzió, amikor is a tésztába a fűszereken kívül morzsolt túró jellegű sajtot gyúrnak, majd hasonlóan sütik ki, mint az alap csapátit.

Másik egyszerű és kevés alapanyagból összeállítható kenyerük a puri. A tészta nagyon hasonló, a különbség abban rejlik, hogy a purit nyújtás után olajban kell kisütni. A sülés közben egy kis technikával szépen felfújódnak. A purinak is léteznek fűszeres változatai, sőt édesen is készíthető, akár banánnal.

A parata már egy fokkal bonyolultabb, ugyanis ez egy töltött kenyérke. A tésztája teljesen hasonlít az előzőekhez azzal a kivétellel, hogy töltelék kerül bele. Legismertebb a fűszeres burgonyával töltött aloo parata. Van még házi sajttal, karfiollal vagy tojással sütött verzió is.

A roti szintén kerekre nyújtott és serpenyőben sült lepénykenyérke. A titka, hogy rizslisztből készül, ezért gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Kevés alapanyag kell hozzá: rizsliszt, víz és só. A rizsliszt máshogy viselkedik, mint a búzaliszt, kicsit nehezebb kezelni, ezért nagyobb odafigyelést igényel. Ennek is vannak különböző fűszeres verziói.

A mathri már inkább snack, amolyan kekszféle. Búzalisztből és esetenként búzadarából készül, erősen fűszerezve. Különböző módon formázzák, pl. háromszög, kerek keksz forma vagy csíkok, és bő olajban sütik ki.

Végül talán a legnépszerűbb kenyerük a naan, amit minden indiai étteremben megtalálhatunk. Az igazi naan tandoori kemencében sül, annak hiányában úgynevezett tawa naant, azaz serpenyős naant süthetünk. Ennek a kenyérkének már van egy kis élesztő és joghurt is a tésztájában, kelesztett tészta. Inkább hosszúkásra nyújtják és nem kerekre, úgy sütik meg. Ha serpenyőben sütjük, érdemes a tűz felett kicsit megkapatni a tészta tetejét, az fog adni neki egy kemencés jelleget. Sütés után megkenhető vajjal, chilis vajjal vagy akár fokhagymás vajjal is.

Az indiai konyha kenyerei tekintetében is bizonyítja sokszínűségét.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?