Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Elfeledett fűszereink: a lestyán, a borsikafű és a borókabogyó

2020. May 20.

Nem is feltétlenül elfeledett, inkább hanyagolt fűszereink ezek. Szerencsére nem teljesen tűntek el, és ismét kezdenek népszerűségnek örvendeni.

 

A lestyán egy zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer- és gyógynövény. Gyönyörű, erőteljes zöld színű, a zellerhez és a petrezselyemhez hasonló leveleit egész évben hozza, nyeles szára van, és akár 1,5-2 méter magasra is megnőhet. A rómaiak közbenjárásával került Ázsiából Európába. Eddigi legnépszerűbb korszaka a középkor volt, de kisebb-nagyobb hullámzások után ismét felívelőben a népszerűsége. Az erdélyi konyhában továbbra is elengedhetetlen fűszer. Levelét, szárát, gyökerét és magját is felhasználhatjuk. Konyhakertünkben kiválóan gondozható.

Levelei rendkívül aromásak, felhasználásnál ezt figyelembe kell venni. Régen a húsleves elképzelhetetlen volt nélküle. Sőt, a mai napig a csorba alapfűszere. Mivel zöldfűszer, hasonlóan a petrezselyemhez, a főzés végén legjobb az ételhez adni. Nemcsak levesekhez, hanem salátákhoz és húsokhoz is remek fűszer. Télire lehet fagyasztani, szárítani, sózva eltenni. Szára a zellerszárhoz hasonlóan használható. Magja fűszere a kenyérféléknek, sós süteményeknek, sajtoknak. Gyökerét, hasonlóan leveléhez, levesekben és salátákban hasznosíthatjuk. Továbbá gyökere vízhajtó teaként is funkcionál.

 

A borsikafű, vagy más néven csombor szintén leginkább Erdélyben elterjedt fűszer- és gyógynövény. Már az ókori rómaiak is ismerték és szívesen használták. Különleges tulajdonsággal ruházták fel, emiatt szerelmi bájitalok alapanyaga is volt. Növénytanilag az árvacsalánfélékhez tartozik, 20-30 cm magasra megnövő fűszer. Elágazó szárain helyezkednek el az apróbb levelei. Borsra erősen hasonlító különleges aromája van. Adagolásával vigyázni kell, túlzott használata keserűvé teheti az ételt. Gyógynövényként is megállja a helyét, az emésztőrendszere van jótékony hatással: görcsoldó, megakadályozza a felfúvódást, gyomorerősítő és étvágygerjesztő. Antiszeptikus és antibakteriális hatása miatt gyulladt torok öblítésére, rovarcsípésre, horzsolásokra is használják. 

Télire szárítva érdemes eltenni, szárasan kell levágni és felkötni. Gyakorlatilag a bors helyett szinte minden ételbe használható a morzsolt levele. Különösen jó aromát ad a savanyú káposztás ételeknek, a kolbászféléknek és a sajtoknak. Felhasználható húsokhoz, halakhoz, tojásos ételekhez.

 

A borókabogyó egy örökzöld fűszer- és gyógynövény. Általában a miénknél hűvösebb éghajlatot szereti, de hazánkban is megél. A közönséges borókát kertünkben leginkább dekoratív tulajdonságai miatt tartjuk, de jó tudni, hogy bogyója remek fűszer. Különlegessége, hogy maga a borsnál kicsit nagyobb bogyó 2-3 év alatt érik be, ezért a növényen egyszerre találhatunk zöld és kékesfekete példányokat is. 

Konyhai felhasználása széles körű. Leginkább őrölve vagy egészben használhatjuk. Húsok, vadak, mártások és pácok pompás ízesítője. Sőt, füstöléshez is használják. Lekvárokat és alkoholos italokat is készítenek belőle. Különleges aromája miatt rovarirtószerek és illatszerek alapanyaga. Gyógyászati szempontból légzőszervi megbetegedéseke, vizelethajtóként és emésztési panaszok kezelésére használják teáját.

 

Valójában ezek a fűszerek nem ismeretlenek számunkra, mégis kicsit elszoktunk tőlük. Itt az idő újra elővenni és használni!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!