Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Már kint a piacokon a medvehagyma, de mire használjuk?

2020. március 6.

Írta: Gócs Ágnes, a Helló Curry! blog szerzője

A medvehagyma valójában nem hagyma, hanem amarilliszféle, nevét arról kapta, hogy a barna medvék és a vaddisznók is előszeretettel fogyasztják. Jellegzetessége, hogy levelei erős fokhagyma illatot árasztanak. Könnyű összekeverni a gyöngyvirággal, ami viszont mérgező, ezért ha magunk gyűjtjük, óvatosnak és körültekintőnek kell lennünk. Hazánkban egyelőre a védett területeken kívül még gyűjthető. Gyógyhatásait tekintve természetes antibiotikum, csillapítja a fejfájást, tisztítja a vért, a vesét és húgyhólyagot, jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre.

Első és legelemibb felhasználása nyersen történik. A levelek darabolva gyakorlatilag bármihez jók: szendvicsekhez, salátákhoz, levesek tetejére friss zöldnek vagy levesbetétnek, sültek vagy tészták tetejére egy kicsit megbolondítani a végeredményt. Szórhatjuk kenyérlángosra és pizzára. Keverhetjük krumplipürébe vagy rizshez, párolt zöldségkörethez, illetve egyéb gabonaköretekhez. Használhatjuk lepcsánka vagy lángos tésztájába és a tetejükre szórva is.

Készíthetünk belőle levest, leginkább krémlevest burgonya- vagy más zöldségalappal, tejszínesen vagy anélkül. A levesből kinyert főtt hús mellé is tálalhatunk egy kis medvehagymaszószt, amit besamelalappal készítünk el.

Köreteknél nem csupán nyersen használhatjuk fel, például a rizzsel együtt meg is párolhatjuk, ugyanez igaz a burgonyapürére. Kitűnő választás kuszkuszhoz, hajdinához vagy bulgurhoz adva.

Lehet tepsiben, római tálban vagy fóliában sült húsok és halak ízesítője. Nem feltétlenül csak a húsok mellé tehetjük, meg is tölthetjük azokat. És ha már megtöltjük, ki is ránthatjuk. Milyen jól hangzik egy kis vajas medvehagymával töltött, rántott sertésborda! Tésztákhoz pesztó, illetve tejszínes vagy akár paradicsomos szósz is készíthető medvehagymából. Mi több, lehet belőle főzelék, hasonlóan a spenóthoz.

Ki ne hagyjuk a péksüteményeket! Gyakorlatilag minden sós ízesítésűbe kerülhet a levelekből: tehetjük a tésztába keverve, vagy felhasználhatjuk vajas töltelékként: kenyérbe, zsemlébe, kiflibe, stangliba. Leveles tésztából készült batyuba is tölthetjük. És ki ne találkozott volna már medvehagymás pogácsával és sajtos rúddal. Említettem a vajas tölteléket. A szendvicskrém szintén zseniális belőle, akár vaj, vajkrém vagy margarin alapú. De csicseriborsókrémbe is tehetjük.

Készíthetünk belőle ízesített olajat. Tegyük lezárható üvegbe a megtisztított, víztől leitatott, feldarabolt leveleket, öntsük fel olíva- vagy egyéb olajjal, és legalább egy hétig hagyjuk összeérni. Ízesített olaj szárított medvehagymából is készíthető.

A medvehagyma tartósítható, ha szeretnénk télire menteni belőle valamennyit. Lehet szárítani, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy így sokat veszít aromájából. Nyersen sózva, olajban tudjuk eltenni, vagy a legegyszerűbb, ha a nyers, megtisztított leveleket lefagyasztjuk. Fagyasztva őrzi meg leginkább aromáját és hatóanyag-tartalmát.

A lista végtelen, felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.