Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mit tudunk lefagyasztani a húsvéti maradékok közül?

2021. April 6.

A húsvét is egy olyan ünnepünk, amikor 2-3 napon keresztül teret adunk a hagyományoknak, és ennek megfelelően főzünk, étkezünk. És hogyan is szoktunk főzni ünnepekkor? Mindenből többet, biztos ami biztos, mert nem tudhatjuk, hogy miből fog fogyni a legtöbb. Húsvét utáni kedden pedig állunk a hűtő előtt, hogy mit is kezdjünk ezzel a sok-sok maradékkal. Nézzük hát, mi az, ami lefagyasztható ezek közül.

Kezdjük a legnépszerűbb sonkával. A füstölt sonkát, ha még nem főztük meg, nem kell fagyasztani, hűvös helyen továbbra is remekül eláll. De ha már megfőztük, érdemes lefagyasztani. Vagy szeletekben tegyük a frigóba, így amikor megkívánjuk, néhány szeletet kivéve tudjuk is egyből használni, vagy már most daráljuk le a sonkás tésztához, és úgy porciózzuk ki. Néhány hónapon belül használjuk fel. A sonkának egyébként a főzőleve is lefagyasztható szintén pár hónapra. Ezt is érdemes néhány decis porciókban megtenni, nagyon jó ízt ad lencse- vagy babfőzeléknek, illetve olyan leveseknek is, amelyek igénylik a füstölt ízt.

A tojás a másik, amelyből szintén mindig túlfőzzük magunkat. Rossz hírem van, főzve nem ajánlott a fagyasztása, olvadás után rossz állaga lesz. Főtt tojást 3 nap után inkább használjuk fel tojáspástétomhoz, rakott burgonyához vagy tojás curryhez, esetleg tojáspörkölthöz. Itt jegyezném meg, hogy a főtt tojásból készült ételek, a kaszinótojás, töltött tojás, tojássaláta sem fagyasztható. A nyers tojás viszont igen, ha túl sokat vettünk belőle. Érdemes szétválasztani fehérjére és sárgájára ,és a darabszámot megjelölve a fagyasztóba tenni. Így épp amilyen süteménybe kell, azt a csomagot tudjuk elővenni. 

Ha már tojás, akkor jöjjön az étel, amit az ország fele ismer, a másik része pedig elképzelni sem tudja, a sárgatúró. A sárgatúró tojásból és tejből készül, neve megtévesztő, nincs benne túró. És nem fagyasztható, nagyon rossz állaga lesz kiolvasztás után. Sajnos 3 napot áll csak el megfelelő hűtéssel. Nem érdemes vele kísérletezni, ha letelt a 3 nap, inkább dobjuk ki.

A kalács a lista következő eleme. Kalácsból mindig 2 verzió van, vagy túl sokat vettünk és sütöttünk, vagy túl keveset, és már rögtön az első nap elfogyott. Viszonylag könnyű dolgunk van vele, hisz a szikkadt kalács felfújtakhoz nagyon jól felhasználható. Ha pedig még nem szikkadt, leszeletelve nyugodtan fagyasszuk le. Miután kiolvadt, felhasználhatjuk bundázva is, felfújtnak is, vagy csak frissen megkenve. Ugyanez igaz a kenyérre, zsemlére és kiflire is.

A sütemények már más tészta (szó szerint?). A pudingos krémes sütiket ne fagyasszuk, a puding olvadás után szörnyű lesz. A vajas krémesek kisebb szeletekben akár mehetnek is a frigóba, bár olvadás után nem feltétlenül lesznek a legszebbek, vendégfogadásra már nem lesznek alkalmasak. Az egyszerűbb muffinokat, kevert tésztás sütiket viszont bátran csomagoljuk és fagyasszuk, reggeli kávé mellé megfelelő csemegék lesznek.

A friss zöldségek közül ilyenkor leginkább pont azokat fogyasztjuk, amelyeknek nem tesz jót ez a fajta tartósítás. Az újhagyma, a retek és az uborka nem lesz hálás érte, inkább készítsünk belőlük friss salátákat.

És a legfontosabb maradt a végére, a töltött káposzta! Fagyasszuk le nyugodtan, bár ezzel szerintem nem mondtam semmi újat. 🙂 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!