Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Készítsünk tavaszi virágszörpöket, nem csak a gyümölcs a nyerő!

2021. April 28.

Tavasszal nem csupán a várva várt első gyümölcsök – mint az eper és a rebarbara – érkeznek meg. Ilyenkor zöldell minden, jönnek a friss fűszerek, gyógynövények és a virágok is. Sokukból készíthető szörp, vannak köztük igazi kuriózumok.

A virágszörpről talán a bodzaszörp jut mindannyiunknak elsőre az eszébe. Hatalmas kedvenc nagyon sok háztartásban. A bodzaszörpről és általánosságban az összes virágszörpről elmondható, hogy magát a virágot nem főzzük meg. Az alapreceptek szerint főzünk egy szirupot, ez készülhet fehér és barna cukorból is. Lehet mézzel édesíteni, de a mézet ne forraljuk fel! Az alaplében szokták feloldani a természetes tartósítókat is, ilyen a citromsav és a borkősav. A citromsav abban segít, hogy a virágok (és majd vele együtt a szörp) ne barnuljanak be könnyen. Ebbe a szirupba tesszük a megtisztított virágokat, gyógynövényeket, esetleg ízesítésként az alaposan megmosott, kezeletlen héjú citromkarikákat és a fűszereket. Minden virágot olyan helyről gyűjtsünk be, ahol tudjuk, hogy nincs permetezve, és nem egy egész napos autóforgalom mellett nevelkedik. 

A virágokat legalább 1 napig áztatjuk a szirupban, de lehet többet, akár 4-5 napot is. Mindenféleképpen hűvös helyen úgy, hogy a nap közvetlenül ne érje. Az egyveleget naponta 2-3 alkalommal átkeverjük, és figyelünk rá, nehogy forrásnak induljon. Amikor letelt a várakozási idő, egy tiszta anyagon keresztül átszűrjük, és alaposan kitisztított, csírátlanított üvegbe töltjük. Lezárjuk, aztán mehet a kamrába. 

Természetesen vannak olyan receptek, amelyekben a leszűrés után az egyveleget felfőzzük. Ez is tartósít, hisz csírátlanít, viszont sajnos így az ízélmény erősen romlik, az aromák veszítenek az erősségükből. De mindenféleképpen mentő megoldás abban az esetben, ha a szörp forrásnak indul. Nagyon az elején még elkaphatjuk.

És milyen virágokból készíthetünk szörpöt? Említettem már a bodzát. Hasonló színvilágú szörpöt kapunk akácból és hársfavirágból is, ráadásul mindhárom nagyon egészséges. Nem csak frissítők és üdék, de még a megfázásos megbetegedések esetén is segítenek. Viszonylag korai virág az ibolya, a sötétlila és a tarka ibolya virágát is felhasználhatjuk. Meglepő lehet az orgonaszörp. A lila virágokból kellemes halványlila és nagyon különleges ízű szörpünk lesz. Ugyan nem annyira tavaszi, de szintén lila szörpünk lesz a levendulából is. 

Készíthetünk rózsaszín vagy piros szörpöt is, erre a legalkalmasabb a rózsaszirom. Aki használja a rózsavizet a konyhájában, az tudja, hogy milyen fantasztikus aromája van, a szörp is pont ilyen csodás. 

A hibiszkuszvirágból készült szörp is igazi kuriózum lesz. Teát szoktunk belőle főzni, miért ne készíthetnénk szörpöt?

Ha már a színek mentén haladtunk, nem szerepelt még a sárga szín. Ha sárga, akkor pitypang! Igazi egészségbomba a pitypangszörp. És rengeteg virág van, nem kell megvenni, csak időt szánni a begyűjtésére.

Van néhány nem virág alapú szörp is, amivel érdemes még kísérletezni. Az egyik a fenyőrügy, bármennyire is furán hangzik. Igazi életelixírnek tartják az ebből készült szirupokat és szörpöket. Nagyon fontos, hogy a friss, halványzöld, még nem fás fenyőrügyeket gyűjtsük be ehhez. És itt van még a citromfű és a menta. Nemcsak remek frissítők, hanem szintén gyógyhatású növények. 

Bízom benne, hogy kedvet kaptatok egy kis virágszörpözéshez

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!