Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Készítsünk tavaszi virágszörpöket, nem csak a gyümölcs a nyerő!

2021. április 28.

Tavasszal nem csupán a várva várt első gyümölcsök – mint az eper és a rebarbara – érkeznek meg. Ilyenkor zöldell minden, jönnek a friss fűszerek, gyógynövények és a virágok is. Sokukból készíthető szörp, vannak köztük igazi kuriózumok.

A virágszörpről talán a bodzaszörp jut mindannyiunknak elsőre az eszébe. Hatalmas kedvenc nagyon sok háztartásban. A bodzaszörpről és általánosságban az összes virágszörpről elmondható, hogy magát a virágot nem főzzük meg. Az alapreceptek szerint főzünk egy szirupot, ez készülhet fehér és barna cukorból is. Lehet mézzel édesíteni, de a mézet ne forraljuk fel! Az alaplében szokták feloldani a természetes tartósítókat is, ilyen a citromsav és a borkősav. A citromsav abban segít, hogy a virágok (és majd vele együtt a szörp) ne barnuljanak be könnyen. Ebbe a szirupba tesszük a megtisztított virágokat, gyógynövényeket, esetleg ízesítésként az alaposan megmosott, kezeletlen héjú citromkarikákat és a fűszereket. Minden virágot olyan helyről gyűjtsünk be, ahol tudjuk, hogy nincs permetezve, és nem egy egész napos autóforgalom mellett nevelkedik. 

A virágokat legalább 1 napig áztatjuk a szirupban, de lehet többet, akár 4-5 napot is. Mindenféleképpen hűvös helyen úgy, hogy a nap közvetlenül ne érje. Az egyveleget naponta 2-3 alkalommal átkeverjük, és figyelünk rá, nehogy forrásnak induljon. Amikor letelt a várakozási idő, egy tiszta anyagon keresztül átszűrjük, és alaposan kitisztított, csírátlanított üvegbe töltjük. Lezárjuk, aztán mehet a kamrába. 

Természetesen vannak olyan receptek, amelyekben a leszűrés után az egyveleget felfőzzük. Ez is tartósít, hisz csírátlanít, viszont sajnos így az ízélmény erősen romlik, az aromák veszítenek az erősségükből. De mindenféleképpen mentő megoldás abban az esetben, ha a szörp forrásnak indul. Nagyon az elején még elkaphatjuk.

És milyen virágokból készíthetünk szörpöt? Említettem már a bodzát. Hasonló színvilágú szörpöt kapunk akácból és hársfavirágból is, ráadásul mindhárom nagyon egészséges. Nem csak frissítők és üdék, de még a megfázásos megbetegedések esetén is segítenek. Viszonylag korai virág az ibolya, a sötétlila és a tarka ibolya virágát is felhasználhatjuk. Meglepő lehet az orgonaszörp. A lila virágokból kellemes halványlila és nagyon különleges ízű szörpünk lesz. Ugyan nem annyira tavaszi, de szintén lila szörpünk lesz a levendulából is. 

Készíthetünk rózsaszín vagy piros szörpöt is, erre a legalkalmasabb a rózsaszirom. Aki használja a rózsavizet a konyhájában, az tudja, hogy milyen fantasztikus aromája van, a szörp is pont ilyen csodás. 

A hibiszkuszvirágból készült szörp is igazi kuriózum lesz. Teát szoktunk belőle főzni, miért ne készíthetnénk szörpöt?

Ha már a színek mentén haladtunk, nem szerepelt még a sárga szín. Ha sárga, akkor pitypang! Igazi egészségbomba a pitypangszörp. És rengeteg virág van, nem kell megvenni, csak időt szánni a begyűjtésére.

Van néhány nem virág alapú szörp is, amivel érdemes még kísérletezni. Az egyik a fenyőrügy, bármennyire is furán hangzik. Igazi életelixírnek tartják az ebből készült szirupokat és szörpöket. Nagyon fontos, hogy a friss, halványzöld, még nem fás fenyőrügyeket gyűjtsük be ehhez. És itt van még a citromfű és a menta. Nemcsak remek frissítők, hanem szintén gyógyhatású növények. 

Bízom benne, hogy kedvet kaptatok egy kis virágszörpözéshez

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.