Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tervezel sonkát a húsvéti asztalra? Akkor ma este érdemes nekiállni az elkészítésének!

2020. April 10.

Szerintünk legtöbbeteket „igennel” felel a címben feltett kérdésre, és valószínűleg a hűtőkben már ott várakoznak a kiszemelt füstölt finomságok, például a jó kis kötözött sonka (combból, lapockából) vagy egy szép darab hátsó csülök. Az elkészítésük időigényes, de szerencsére aktív munkát, nagy odafigyelést egyáltalán nem igényelnek, így nyugodtan foglalkozhatunk mással, amíg ázik vagy éppen fő a hús. 

Amennyiben a szombati napot szánjuk sonkafőzésre, ma este már neki kell állnunk az előkészületeknek. Tegyük a füstölt húst bő, hideg vízbe egy éjszakára, az áztatóvíz lepje el teljesen a sonkát vagy éppen a csülköt, ne lógjon ki belőle a teteje! A víz mindenképpen legyen hideg, és ne tegyünk bele semmi mást. Ez a mozzanat azért fontos, hogy megszabadítsuk a húst az erős sós íztől. Emellett az áztatás puhítja is a húst. Ha tehetjük, 2-3-szor cseréljük ki a vizet! Elmaradt az áztatás? Mentsük a menthetőt, és tegyünk egy kis ecetet a főzővízbe!

Másnap szűrjük le a sonkát, öblítsük át, majd bő, hideg vízben (a víz ugyancsak lepje el a húst) tegyük fel főni. A zsíros részektől nem érdemes megszabadítani, hiszen ezek garantálják, hogy ne száradjon ki a hús a hosszú főzési idő alatt. Fedjük le, forraljuk fel, majd fedő alatt, lassú tűzön, gyöngyöztetve főzzük puhára. Kuktába ne tegyük, hiszen ha gyorsan kifő a zsír, a végeredmény rágóssá, szárazzá válhat.

Fő szabályként elmondható, hogy ahány kilós a hús, annyi óra főzési idővel számolhatunk, de tegyük hozzá, ez inkább egy közelítő érték. Jobb, ha úgy vesszük, hogy ennyi idő elteltével nekiállhatunk tesztelni: fogjunk egy hústűt, és szúrjuk bele a húsba! Ha ellenállás nélkül, könnyen belecsúszik, akkor elkészültünk. Ha még keménynek érezzük, hagyjuk tovább főni. Csontos csülök esetén jó támpontot adhat a csont: ha könnyen mozgatható, elkészültünk. 

Az ízesítésről se feledkezzünk meg! Egy kb. 1,5 kilós hús mellé tegyünk a főzővízbe 10-12 szem egész fekete borsot, 2 babérlevelet, 1 fej vöröshagymát és 4-5 gerezd fokhagymát (meghámozva, egészben hagyva). Persze kerülhet bele némi fehérbor, esetleg borecet, aki pedig szereti a különlegesebb ízeket, citrom- vagy narancshéjjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel és fahéjrudakkal is gazdagíthatja a főzővizet. Mondanunk sem kell, a só ezúttal maradjon a konyhapulton. 

Miután elkészült a hús, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk a főzővízben kihűlni. Ezután érdemes áttenni a hűtőbe, így lesz igazán szépen szeletelhető másnapra. És a főzőlevet se dobjuk ki! A klasszikusan ízesített főzővíz bableveshez, babgulyáshoz, főzelékekhez tökéletes alapléként fog szolgálni. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!