Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Növessz újhagymát! Ez az egyik legegyszerűbb hobbikertész praktika

2021. April 2.

Tavaly tavasszal, az első nagy lezárási hullám idején sokan házi péknek és – még többen – hobbikertésznek álltak, így próbálva elütni az időt, illetve úrrá lenni a kényszerű bezártságon. Most, egy évvel később ismét itt a tavasz, és sajnos egyelőre hasonló körülmények között élünk. Itt az idő kipróbálni valami olyat, amivel idáig nem foglalkoztunk, például újhagymatermesztésbe fogni. Ne gondoljunk extra bonyolult dologra, sőt! Pofonegyszerű praktika következik, nem kell hozzá sem nagy kert, sem külön beruházás. 

Az elv nagyon egyszerű. Vásároljunk a piacon egy-két csokor újhagymát, és használjuk fel a szokott módon. A megmaradt gyökérrészt azonban ne dobjuk ki, hanem tegyük egy pohárba vagy befőttes üvegbe. Az üveget töltsük fel félig vízzel, és helyezzük a lakás egyik napsütötte pontjára. Ha minden jól megy, a hagyma zöldje pár nap alatt újra kinő, a folyamat pedig többször megismételhető. Arra figyeljünk, hogy a gyökeret mindig lepje el a víz. Amikor a zöldek előbújtak, továbbra is tartsuk vizes közegben a gyökeret, és heti 1-2 alkalommal cseréljük alatta a vizet. Ha a hajtások kb. arasznyira megnőttek, a hagyma átültethető földbe. A gyökérrész legyen mindig a föld alatt! 

A trükk minden tavaszi zöld hagymánál működik, tehát ha gyors sikerélményre vágyunk, és szeretjük az újhagyma ízét, mindenképpen próbáljuk ki.

 

Forrás: Eating Well

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!