Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Nyúlkaja a saláta? Dehogy! Ezt add hozzá, hogy igazán tápláló legyen!

2020. március 16.

A friss saláta köretnek – vagy főétel és köret mellé „harmadiknak” – sem utolsó, de akár egy teljes étkezést is kiváltatunk vele. Ilyenkor persze nem elég „pár salátalevél”, hanem érdemes felturbózni a tányérunkra kerülő zöldeket, hogy tápláló, laktató és egészséges étkezésben legyen részünk. Nézzük, mi mindenből válogathatunk! 

 

Növényi fehérje 

A rendszeres fehérjebevitel elengedhetetlen, ha kiegyensúlyozottan szeretnénk táplálkozni. Amennyiben növényi fehérjéket szeretnénk fogyasztani, rengeteg lehetőség közül választhatunk. Aki szereti a tofut, pácolva, pirítva, grillezve teheti a salátájába, natúr és ízesített verziók garmadája vár az üzletek polcain. Semmiképpen se feledjük a hüvelyeseket, ezek talán a legfontosabb növényi fehérjeforrások. Főtt – konzerv – csicseriborsó, bab és lencse is kerülhet a salátánkba. Még egy jó hír: a hüvelyesek rendkívül laktatóak. Végül, de nem utolsósorban szórjuk is meg a salátánkat! Például olajos magvakkal: mandulával vagy mogyoróval.

 

Állati fehérje 

Sok-sok opció áll a rendelkezésünkre. Választhatunk natúr joghurtot és görög joghurtot az öntetbe, kockázhatunk sajtot a salátánkba, morzsolhatunk a tetejére fetát vagy juhtúrót, no és persze mozzarellagolyókkal is feldobhatjuk. Jó választás a főtt tojás, húsokból részesítsük előnyben a grillezett húsokat – például csirkét, pulykát – és a minőségi sonkaféléket. Ha húst sütünk, ne spóroljunk a fűszerekkel, egy isteni gyros vagy fajitas fűszerkeverék remekül feldobja a natúr sült húst. 

 

Halak 

Ha már említettük a húsokat, térjünk ki a halakra is! Tonhal (konzerves kiszerelés), frissen sütött tengeri vagy édesvízi halfilé vagy tetszőleges tenger gyümölcsei mind egészségessé teszik az ebédünket.  

 

Gabonafélék 

Legyen szó gabonákról vagy úgynevezett álgabonákról, ha ezekből is kerül egy-egy adag a salátánkba, szuper laktató lesz az összhatás. Jöhet a tápláló quinoa, a barna rizs, a köles vagy akár a bulgur, a választás a miénk. 

 

Hasznos olajok 

Extra szűz olívaolaj, tökmagolaj, szőlőmagolaj. 1 evőkanál bőven elég belőlük, finomak és egészségesek. 

 

Citrusfélék és más gyümölcsök 

Akár az öntetbe facsarva, akár darabolva, kockázva vagy egészben hagyva – bizony a gyümölcsöknek is helye van egy salátában. A citromos-olívás öntetet senkinek sem kell bemutatni, hasonlóan használhatunk lime-ot, grépfrútot vagy narancsot is. Az alma és a szőlő örök klasszikus, akárcsak a füge, de pár szem áfonya szintén remekül feldobja a salátánkat. Ha karakteres ízű sajtokat választunk, mehet hozzá körte, csirkéhez pedig nemcsak a már említett áfonya, hanem a barack is finom. 

 

Nyersen, főzve és sütve 

Kerüljenek a zöldségek többféle textúrában is a salátánkba! Ne féljünk mixelni: a nyers zöldségek mellé nyugodtan kerülhetnek párolt verziók. És ki ne hagyjuk a sütőben sült zöldségeket: isteni így a cékla, a zeller, az édesburgonya, a sütőtök és a karfiol. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?