Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tavaszi fáradtság? Ezek az ételek segíthetnek új erőre kapni

2020. március 9.

Hosszabbodnak a nappalok, enyhül az idő, újra halljuk a madárcsicsergést. Magától értetődő lenne, hogy mi is frissen és üdén kezdjük az új évszakot, ám a valóság legtöbbször az, hogy ilyentájt „alig vonszoljuk” magunkat. Nem csoda: a hosszú tél – és az esetleges betegségek – megviseli az embert, legyengülünk, a vitaminraktáraink kiürülnek, illetve a tartós sötétség a hangulatunknak sem tesz jót. Március közepe felé járva épp itt az ideje feltölteni sok-sok vitaminnal és egyéb létfontosságú tápanyaggal a szervezetünket! 

 

Lassan megérkeznek az első friss gyümölcsök és zöldségek a piacra. Nem csak azért érdemes várni az eperre, mert nagyon-nagyon finom, hanem azért is, mert rengeteg C-vitamint tartalmaz. Sőt! Még az édességigényünket is kielégíti, így nem fogjuk egészségtelen finomított cukorral tömni magunkat a (még) hűvös estéken. Kellene még egy kis C-vitamin tuning? Ne feledkezzünk a savanyú káposztáról, amely valóságos vitaminbomba! Hasonlókat mondhatunk el az épp megjelent medvehagymáról és – bár sokan nem tudják – a hónapos retekről is. 

 

A sütőtökszezonnak vége, de édesburgonya még jócskán kapható. Amellett, hogy ez a zöldség szintén gazdag C-vitaminban, sok béta-karotin is van benne, erre pedig így tavasz táján nagy szükségünk lehet. Ugyanezért érdemes sok-sok sárgarépát fogyasztani. Ajánljuk a citromos répasalátát, hiszen ehhez az üde körethez hőkezelni sem kell a zöldséget. 

 

Fontos, hogy ebben az időszakban még jobban odafigyeljünk a magnézium bevitelére. Együnk naponta egy-egy kis marék olajos magot, mondjuk diót, illetve építsük be az étrendünkbe a hüvelyeseket, például a sárga- és csicseriborsót, a lencsét és a szójababot. 

 

A D-vitamin hiányára is gyanakodhatunk, ha krónikus fáradtságot tapasztalunk. Válasszunk zsírosabb halféléket – például lazacot –, tejtermékeket, illetve mértékkel, de rendszeresen együnk tojást. 

 

Végül ejtsünk szót a „bélügyekről” is: télen sokunk többet eszik, ráadásul az elfogyasztott ételek nehezebbek, laktatóbbak, azaz jobban megterhelik az emésztőrendszerünket. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy lestrapáltnak érezzük magunkat, épp ezért nem árt, ha tehermentesítjük a szervezetünket, és rendbe hozzuk a bélflóránkat. Együnk sok-sok joghurtot a jó emésztésért! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?