Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mindent a spárgáról: rövid a szezon, ne hagyjátok ki!

2019. April 23.

A tavasz egyik legnépszerűbb zöldsége idén már megjelent a piacokon és a szupermarketek polcain. Ha még nem dogoztatok spárgával, épp itt az ideje: könnyű, gyors és változatos ételeket készíthettek belőle. Mutatjuk, hogyan érdemes elő- és elkészíteni.

 

Zöld vagy fehér?

Bár sokan különböző fajnak vélik, valójában egy és ugyanaz. A különbség csupán annyi, hogy amíg a fehér spárga a föld alatt növekszik, addig a zöld a föld felett, ezáltal klorofillhoz jut. Az ízük persze különbözik némileg egymástól, a zöld „zöldebb”, frissebb zamatú, a fehér kissé selymesebb ízű.

 

Vásárlás

Próbáljuk kiszűrni a fás spárgákat, friss, lédús kötegeket válasszunk, a kókadozókat inkább hagyjuk a polcokon. Fehér spárga esetén érdemes vastagabb, kerekebb sípokat választani, ezeket ugyanis könnyebb megpucolni. Szintén a tisztítást megkönnyítendő az összenőtt spárgákat célszerű elkerülni.

 

Előkészítés

A fehér spárgát meg kell pucolni. A fás végét vágjuk le, majd a fejtől lefelé haladva vékonyan hámozzuk meg. Létezik spárgahámozó, de egy vékony pengéjű zöldséghámozó is tökéletes lesz a feladatra. A tisztítást nem érdemes elkapkodni, ha marad a spárgán fás rész, élvezhetetlen lesz a főztünk.

A zöld spárga tisztítása egyszerűbb. Vegyünk a kezünkbe egy szálat, óvatosan kezdjük meghajlítani, ahol törik, ott törjük is el. A töréstől a vége felé haladva fás a spárga, tehát a másik darabot használjuk majd fel a csúccsal együtt. Ízlés szerint a szárról éles, rövid pengéjű késsel a kis pikkelyeket is eltávolíthatjuk.

 

Főzés

A spárgát – ha egyben készítjük el – lehetőség szerint állítva pároljuk meg, és a pároló víz vagy egyéb folyadék a csúcsokat ne érje el. Így mialatt a spárga megfő, a csúcsok is megpuhulnak a gőz hatására, azonban nem fognak túlfőni. Amennyiben például levest készítünk, kezdjük el a feldarabolt spárgát főzni, és a csúcsokat csak később szórjuk a lábasba.

A spárga főzőlevét általában sóval és egy csipet cukorral ízesítik. Adhatunk hozzá kevés citromlevet, sőt levesekhez, mártásokhoz a vizet akár csirke alaplére is cserélhetjük.

 

Sütés

A zöld spárga főzve is finom, ám sütéssel még zamatosabb lesz. A megtisztított spárgát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, forgassuk össze kevés olívaolajjal, és toljuk 200 °C-ra előmelegített sütőbe. Tekerhetjük baconbe vagy fekete-erdei sonkába, de például reszelt parmezánnal megszórva is remek lesz. Finoman sózzuk csak! Vastagságtól függően 10-12 perc szükséges a sütőben, túlsütni semmiképpen sem ajánlott. Aki szeret egy kis pluszt csempészni a fogásokba, pici nádcukorral is megszórhatja a spárgát, ami sütés közben szépen karamellizálódni fog.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

21 spárgás étel

21 spárgás étel

Igyekezzünk mindig szezonális alapanyagokkal főzni.
Citromos-spárgás tészta

Citromos-spárgás tészta

Spárga és citrom: szuper jó kis kombináció, amit azt hiszem, hogy senkinek sem kell bemutatnom. Most azonban csavartam egyet az alapízeken, és egy olyan tésztás fogást készítettem, amit azok is nagyon fognak szeretni, akik hús nélkül el sem tudnak képzelni egy főételt.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!