Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

5 tipp, amitől garantáltan elszáll a tavaszi fáradtság

2021. March 15.

Végre búcsút inthettünk a szürke, hideg és borongós napoknak, ám máris előttünk áll a következő megpróbáltatás: a tavaszi fáradtság. A probléma mindenki számára közismert, és bizony egyre több embert érint. Amit azonban sokan nem tudnak, hogy a tavaszi fáradtság nem betegség, csupán a szervezet normális reakciója. Cikkünkben olyan tippeket mutatunk, amelyek segítenek legyőzni a fáradtságot és elűzik az aluszékonyságot. 

 

1. Táplálkozz egészségesen!

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos az egészséges táplálkozás. A tavasz beköszöntével pedig még nagyobb szerephez jutnak a természetes úton bevitt tápanyagok és vitaminok. A téli időszakban a nyomelem készleteink vészesen lemerülnek, és ezek okozzák az állandó fáradtságot, a lassabb emésztést, az állandó rossz közérzetet. Kávé helyett fogyasszunk gyümölcsleveket, készítsünk egy reggeli smoothie-t, és rágcsáljunk minél több zöldséget. Kerüljük a zsíros, nehéz ételeket, helyette fogyasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat és fehérjében gazdag sovány húsokat!

 

2. Szakíts időt a minőségi pihenésre!

Az aluszékony időszakban sokan azt gondolnánk, hogy a minél több alvás segít leküzdeni az álomkórt. Sajnos azonban ez nem így van. Ha túl sok időt töltünk alvással, felborulhat a bioritmusunk, és sokkal fáradtabbnak érezzük majd magunkat. Ügyeljünk tehát a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra!

 

3. Tavaszi fáradtság ellen: Élvezd a friss levegőt!

Használjuk ki a kellemes, friss, tavaszi időjárást. Töltsünk minél több időt a kertben, ha pedig nincs rá lehetőségünk, sétáljunk, kiránduljunk a szabadban (a korlátozások betartásával). Naponta többször szellőztessünk, mivel a friss levegő üdítő hatással van a testünkre és lelkünkre egyaránt. Használjuk ki a melengető nap sugarait, így növelve D-vitamin szükségletünket és szerotoninszintünket! 

 

4. Legyél aktív!

Törekedjünk a testi frissesség elérésére. Sportoljunk, amilyen gyakran csak tudunk! A megfelelő mennyiségű testmozgás megemeli a vér oxigénszintjét, serkenti a boldogsághormonok képződését, eltünteti a télen felhalmozódott súlytöbbletet, és elűzi a tavaszi fáradtságot. Sportolás közben ne a minél nagyobb mértékű erőkifejtésre törekedjünk, ugyanolyan hasznos lehet egy kiadós séta vagy egy lassú kocogás is.

 

5. Ügyelj a víz-háztartásodra!

A megfelelő táplálkozás mellett ugyanilyen fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is. Kerüljük a cukros italokat és a magas koffeintartalmú készítményeket. Részesítsük előnyben az ásványvizeket, a magas antioxidáns tartalmáról híres zöld teát vagy az örök fiatalságot ígérő fehér teát.

 

Forrás: Drive Me Baby 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!