Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tavaszi nagytakarítás halogatóknak – 6 tipp, hogy kedved legyen belevágni

2020. March 14.

Tudjuk, hogy mindenki ismer valakit, aki hallott már valakiről, aki imád nagytakarítani, de valljuk be, legtöbbünknek nem ez a kedvenc március-áprilisi tevékenysége. A halogatóknak most mutatunk 6 kedvcsináló apróságot: a munkát nem helyettesítik, de talán nagyobb kedvvel ragadjuk majd meg a porrongyot. 

 

1. Reális célkitűzéseket határozzunk meg 

Ha nagy a ház, vagy a kerti tárolót is muszáj összekapni, ne próbáljuk egy nap alatt letudni az egészet! Ahogy az irreális diéták, úgy az ehhez hasonló célkitűzések is jó eséllyel csalódással végződnek. Nézzük meg, mennyi a teendő, meddig szeretnénk végezni, majd osszuk be a rendelkezésre álló szabadidőnket. Az elvégzett részfeladatok után jó lesz hátradőlni, és ki sem purcanunk a nagy suvickolásban. 

 

2. A szabadidőnk egy részét fordítsuk nagytakarításra 

Ha a fárasztó munkahetet non-stop hétvégi takarítással „pihenjük ki”, majd hétfő reggel hulla fáradtan állunk ismét munkába, az bizony akár rosszabb is lehet, mint pár porcicával megosztani az otthonunkat. Határozzuk inkább meg, hogy a hétvége mely napját – és abból is hány órát – szánunk a takarításra. Azt viszont próbáljuk meg a lehető legjobban kihasználni. 

 

3. Essünk túl a nehezén

Egy halogatónak talán ez a legnehezebb feladat. Nem muszáj rögtön az első nap belecsapni a lecsóba, legyen nyugodtan egy felvezető alkalom. Ezt követően viszont jussunk túl a „rettegett feladaton”, hogy utána már úgy érezzük, alig van hátra egy kis munka. 

 

4. Próbáljunk ki valami újat 

Banálisan hangzik, pedig az újdonság varázsa sokat segít. Régóta szeretnénk kipróbálni egy-két házi keverésű, környezetbarát tisztítószert? Vagy végre összedobnánk a felhalmozott illóolajainkból egy jó kis DIY illatosítót? Itt a remek alkalom!

 

5. Selejtezzünk 

Ha megszabadulunk a felesleges kacatoktól, az nem csupán a lakásunknak tesz jót, hanem a lelkünknek is. Főleg, ha a selejtezést jótékonykodással is összekötjük. A jó állapotú ruhaneműket, bútorokat, háztartási eszközöket, játékokat és könyveket adományozzuk el, ami nekünk felesleges, másnak kincs lehet. Közintézményekre is gondoljunk! 

 

6. Jutalmazzuk meg magunkat

Egy kis motiváló meglepetés belefér, ugye? Viszont ezúttal ne csoki vagy ruha legyen az ajándékunk, válasszunk inkább olyasmit, ami szép és hasznos lesz a csillogóan tiszta lakásba. Mondjuk a régóta kinézett rendszerező a szekrénybe, netán pár új polc a nappaliba. Vagy ha minden megvan, elég egy szép tavaszi kopogtató az ajtóra. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!