Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Legyen végre rend! 5 egyszerű tipp következik az átlátható konyháért

2020. April 26.

Ha valamikor, akkor most tényleg több időnk van a házban és a ház körül tenni-venni, rendezkedni. Nézzünk körül a konyhában is, hátha rászorulnak a polcok és a szekrények némi rendszerezésre. 5 egyszerű tippet mutatunk, amelyek segítségével könnyen és egyszerűen felfrissíthetjük a konyhánkat. 

 

1. Csináljunk helyet! 

Ha rendet szeretnénk a konyhánkban, ahhoz először is helyet kell teremtenünk. Könyörtelenül nézzük át a polcokat, dobozokat és fiókokat, és selejtezzünk ki mindent, ami nem oda való. Jó tipp, hogy az a tárgy, amely már több mint egy éve nem volt használatban, valószínűleg teljesen felesleges számunkra. A koronavírus-járvány miatt egyelőre rendszerezzünk: dobjuk ki azt, ami felesleges, használhatatlan, rossz minőségű vagy mondjuk törött, a maradékból pedig készítsünk két csoportot. Tegyük külön, amit el szeretnénk majd adni (akár garázsvásáron, akár online piactéren, erre majd a járvány után lesz lehetőségünk), illetve szintén tegyük félre azokat a tárgyakat, amelyeket rászorulóknak szeretnénk ajándékozni. Figyeljünk oda, hogy csak olyan tárgyakat adjunk oda, amelyek bár számunkra feleslegesek, de szép állapotban vannak, és tökéletesen működőképesek. 

 

2. Pakoljunk logikusan! 

Nézzük meg, hogy melyek azok a tárgyak, amelyek szükségesek a mindennapi főzéshez. Ezeket ne rejtsük el a szekrény mélyére, inkább helyezzük a kezünk ügyébe, a munkapultra. Érdemes a tűzhely közelébe tenni a só- és borsszórót és a gyakran használt olajakat. A fakanalakat, a spatulákat és a hasonlóan fontos eszközöket sem jó eldugni a konyha egy távoli szegletébe.

 

3. Elő az üvegekkel! 

Klasszul néz ki, illetve praktikus is, ha a különböző alapanyagokat, például a lisztet, a száraztésztát, a zsemlemorzsát, a cukrot vagy a fűszereket átpakoljuk hosszúkás üvegekbe, tartályokba. Így nem csupán könnyebben áttekinthetőek lesznek, hanem ha jól záródó dobozokat választunk, védettebben is tudjuk tárolni a hozzávalóinkat. Ha szükséges, címkézzük is fel, hogy még véletlenül se keveredjenek össze az alapanyagok. Például a só és a cukor… A cukor egyébként nem tud megromlani, kivéve, ha nedvességet kap, ugyanis ebben az esetben megpenészedhet. Ezért is fontos, hogy biztosan zárjon a kupak vagy a fedő az üvegtartályon.

 

4. Rendszert a fiókokba! 

Ne elégedjünk meg a készen vásárolható evőeszköztartókkal, hanem készítsünk további fiókrendszerezőket! Méretre vágott kartonpapírcsíkokat illesszünk össze ragasztószalaggal, majd helyezzük a fiókunkba. Minél pontosabban mértünk, annál precízebb lesz az illesztés. 

 

5. Csak a legszükségesebb eszközök legyenek a konyhában! 

A ritkán használt gépeket, eszközöket száműzzük a háztartási helyiségbe vagy a pincébe! Ezek azok a tárgyak, amelyeket nem érdemes kiselejtezni, hiszen időről időre elővesszük, viszont nem annyira gyakran, hogy a konyhánkban legyen szükséges nekik helyet szorítanunk. Csomagoljuk be minél alaposabban, hogy csak éppen át kelljen törölnünk használat előtt. 

 

Forrás: Frisch gekocht 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!