Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

„Csak” tiszta vagy baktériummentes is a konyhád? Ha igennel válaszolsz valamennyi kérdésre, jó eséllyel szállsz harcba a kórokozókkal

2020. February 24.

Élelmiszer-biztonsági kérdések és problémák nem csupán gyárakban vagy üzemi konyhákban bukkanhatnak fel, hanem a hétköznapi háztartásokban is. Rendet rakunk, takarítunk, ám a ravasz kórokozók, baktériumok néha a legváratlanabb helyeken ütik fel a fejüket. Íme 6 rejtekhely, amire jó odafigyelni. 

 

1. Gyakran cseréled a mosogatószivacsot?

Nem elég akkor kukába dobni a szivacsunkat, ha már foszlik-mállik, netán kellemetlen szagot áraszt magából. A legjobb, ha hetente cseréljük. És elképzelhető, hogy elsőre furcsán hangzik, de mikrohullámú sütőben vagy kifőzve fertőtleníteni sem elvetemült gondolat. 

 

2. Ugye nem mosod meg a húst?

Bevett szokás folyó víz alatt átmosni a nyers húst, ám számtalan kutatás bizonyítja, hogy ezzel többet ártunk, mint használunk. A baktériumok a meleg víz hatására nem pusztulnak el, cserébe „szétfröccsenhetnek” a vízzel együtt a mosogató környékén. Az egyetlen jó megoldás a hőkezelés, azaz a sütés vagy főzés. 

 

3. Megfelelő vágódeszkát használsz? 

A fa vágódeszkák konyhánk ékei lehetnek, gyümölcsöt, zöldségeket vagy kenyeret nyugodtan vághatunk rajtuk. Jobb viszont a műanyag deszka akkor, ha nyers húsokat dolgozunk fel. A fa réseiben, hasadékaiban könnyedén tanyát verhetnek a baktériumok, és egyszerű elmosogatással nem is távolíthatók el a búvóhelyeikről.  

 

4. Figyelsz a konyharuhákra? 

Ahogy a mosogatószivacsot, úgy a konyharuhákat is gyakran kell cserélni. Mossuk ki magas hőfokon, és használjunk többet egyszerre! Külön „rongy” szükséges a kezünk megtörléséhez és a frissen elmosott poharak, tányérok, evőeszközök eltörölgetéséhez. 

 

5. Egy késsel csak egyféle alapanyagot vágsz fel? 

A pultra hanyagul rádobott kés jól mutat a filmekben, de a való életben az egyik legveszélyesebb, amit tehetünk, ha a „húsos” késsel vágjuk fel például a sült csirkénk mellé szánt friss salátát.

 

6. Rendszeresen elmosod a tárolódobozokat? 

A konyhapulton vagy a tűzhely melletti polcon szuper jól mutatnak a különböző tárolódobozokba pakolt alapanyagok – mint a rizs, a tészta vagy a száraz hüvelyesek –, fűszerek. Ám ezek a dobozkák is rendszeres tisztítást igényelnek, nem elég akkor elöblíteni, ha éppen kiürültek. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!