Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

9 apró ötlet, hogy kevesebb szemetet termeljünk a konyhában

2020. január 15.

Csodákra legtöbbünk – valljuk be – valószínűleg nem képes, valamennyi szemét sajnos fog termelődni a konyhánkban. Ám ha odafigyelünk, és hajlandóak vagyunk apró változtatásokra a környezetünkért, máris minimalizálhatjuk a hulladékok mennyiségét. 

 

Mindig legyen nálunk saját szatyor! 

Akár célzottan indulunk bevásárolni, akár csak kimozdulunk otthonról, bevásárló szatyor mindig legyen nálunk! Így elkerülhetjük a felesleges plusz szatyor vagy szatyrok megvételét. Válasszunk mosható, például strapabíró vászonból készült táskákat, már gyönyörűeket lehet beszerezni. 

 

Álljunk be inkább a sorba! 

Lehet, hogy egyszerűbb megvásárolni az előre csomagolt felvágottakat vagy tálcás húsokat, mégis szánjuk rá az időt, és álljunk be inkább a csemegepult – vagy a hentes – előtt kígyózó sorba! Ha pultból kérünk, kevesebb hulladékkal megússzuk. Hasonlóan érdemes a magféléket, hüvelyeseket, müzliket stb. is kimérve megvásárolni. 

 

Csak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van! 

Egyrészt spórolunk, nem is keveset. Másrészt tény, hogy az impulzusvásárlások során beszerzett élelmiszerek és egyebek nagy része a kukában végzi, hiszen később rájövünk, hogy egyáltalán nincs szükségünk rájuk. Nem ördögtől való a bevásárlólista! 

 

Szívószálból alternatívat 

Azaz műanyag helyett válasszunk inkább papírból vagy rozsdamentes acélból készültet. 

 

Az ételtároló dobozok a barátaink 

Inkább ezekbe csomagoljunk, mint fóliába vagy nem lebomló nylonba. Sőt! A kiürült befőttes üvegeknek sem kell a kukában landolniuk, mossuk tisztára, aztán már pakolhatunk is beléjük. 

 

A kishibás lehet még finom! 

Attól, hogy egy gyümölcs picit ütődött, még simán lehet, hogy 1-2 napig finom és fogyasztható. Ne dobjuk rögtön a szemetesbe, egy próbát megér, hogy teszteljük. 

 

A maradék hasznos 

A megmaradt zöldségvégekből remek alaplé készülhet, a kis darab megszáradt parmezán pedig új életre kelhet egy krémes tésztaszószban. Ugye, hogy felesleges lenne kidobni?

 

Textilszalvéta 

Szép és hasznos: színét és mintáját a többi lakástextilhez igazíthatjuk. És mivel mosható, sokáig jó szolgálatot tehet a háztartásban.

 

Mikroszálas törlőkendőt minden konyhába! 

Segítségével renget papírtörlőt megspórolhatunk. Ráadásul ezekkel a törlőkendőkkel hatékonyan távolíthatjuk el a makacs konyhai szennyeződéseket. 

 

Forrás: the Kitchn 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ne dobd ki a konyhai maradékot, inkább készíts belőle finom és kreatív ételeket!

Ne dobd ki a konyhai maradékot, inkább készíts belőle finom és kreatív ételeket!

Erről szól bloggerünk, Csigó Zita új szakácskönyve, a Morzsaparty.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?