Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ne dobd ki a konyhai maradékot, inkább készíts belőle finom és kreatív ételeket!

Erről szól bloggerünk, Csigó Zita új szakácskönyve, a Morzsaparty.
2019. October 28.

Biztosan veletek is előfordult már, hogy megmaradt némi nyers vagy főtt étel, ha rendszeresen főztök, ez bizony elkerülhetetlen. Kidobni a még fogyasztható élelmiszereket viszont egyáltalán nem menő, inkább vegyétek elő a kreativitásotokat, és alkossatok finom, mutatós és egészséges ételeket a konyhai maradékokból! Erre biztat Zita is új könyvében, a Morzsapartyban, tudatos szemlélettel ösztönöz a pazarlás elkerülésére, és majdnem 200 oldalon keresztül vonultat fel jobbnál jobb ötleteket a megmaradt ez-az hasznosítására, átalakítására.

A könyv 4 fejezetre tagolt, a receptek kísérletet tesznek a legtöbb általánosan keletkező konyhai maradék lefedésére. Persze lehet, hogy nem mindegyik jellemző a konyhátokra, de Zita ötletadónak is szánja a könyvet. Épp ezért minden recept végére került egy plusz tipp „Más van otthon?” címmel, amely további variációkat, helyettesítési lehetőségeket mutat. És akkor lássuk a fejezeteket!

1. fejezet: a hűtő és a kamra maradékai. Egy kicsi kolbászvég, némi szikkadt kenyér, kevés zöldség vagy egy darabka sajt… Ismerősek ezek a maradékok? Minden feldolgozható, semmit sem kell kidobni! A szikkadt kenyérből isteni panzanella (olasz kenyérsaláta) keverhető, a vegyes maradék sajtok finom amerikai sajtos makarónivá alakulhatnak át, a kis adag darált hús szuper tölteléke lehet a héjában sült burgonyának, és sort még sokáig folytathatnánk.

2. fejezet: főtt és sült maradékok, azaz főtt gabonák, főtt tészta, lecsó, pörkölt és még sok hasonló maradék átalakulása. A pörkölt lehet török pizza tölteléke, a „másnapos” tejbegríz túrógombóccá lényegülhet át, egy kevés sült cékla pedig akár csokis desszert formát is ölthet.

3. fejezet: ünnepi maradékok: bejglitől a húsvéti sonkáig, mikuláscsomagtól a vasárnapi húslevesig. Veletek is megesett már, hogy kissé túlfőztétek-túlsütöttétek magatokat ünnepek alkalmával? Semmi pánik, a szikkadt bejgliből krémes, szaftos réteges desszert készülhet, és a főtt vagy sült hús sem lesz többé unalmas omlós tésztába rejtve, hamburgerbe pakolva vagy éppen melegszendvicskrémbe forgatva.

4. fejezet: tudatos tervezés, azaz főzzünk 1 közös alapból kétféle ételt! A főzés egy szálon indul el, hogy aztán különváljon, és két teljesen különböző étel készüljön belőle. Ilyen például a rizottó és a szikkadt rizottóból készülő arancini, a sült répás saláta és a sült répás humusz vagy a paradicsomos húsgombócok és a húsgombócos töltelékkel készült péksüti párosa.

A receptek mellett kis rajzok mutatják a mentességeket (glutén, laktóz, hozzáadott cukor és tojás), külön piktogramot kaptak a vegetáriánus és a vegán receptek, valamint az ételek kalória- és szénhidráttartalma szintén feltüntetésre került.

Arra biztatunk titeket, hogy ne dobjátok ki a maradékokat! Forgassátok gyakran Zita könyvét – ez a könyv a konyhába készült, nem a nappali polcára –, és hasznosítsatok újra mindent, amit csak lehet. Éljen a tudatos főzés, a tudatos táplálkozás és a pazarlásmentes élet! A gyönyörű ételfotókkal illusztrált könyvet megvásárolhatjátok a Líra, a Bookline és a Libri hálózatában. Ha pedig további érdekességekre, kulisszatitkokra vagytok kíváncsiak, kattintsatok erre a blogbejegyzésre!

Csigó Zita: Morzsaparty – Tudatos konyha maradékok felhasználásával

Corvina Kiadó, 2019

Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Kreatív ötletek szakácskönyvek tárolására

Kreatív ötletek szakácskönyvek tárolására

A Pinterest rengeteg tárolási trükköt rejt. Most mutatjuk, melyeket érdemes leutánozni, ha már nem férünk a szakácskönyveinktől.
Könyvajánló: Zia Allaway: Konyhakert a lakásban

Könyvajánló: Zia Allaway: Konyhakert a lakásban

Nincs kerted? Semmi baj! Ez a könyv megmutatja, hogy lakásban is bátran termeszthetsz finom és egészséges ehető növényeket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!