Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Eventomi

Piciny növénykék, hatalmas íz – mikrozöldekkel az egészségért

2019. November 8.

Aki megkóstolja, egyből beleszeret a parányi hajtásokba: frissek, üdék, roppanósak, nem utolsósorban pedig rendkívül egészségesek. Ráadásul minden egyes mikrozöld valóságos ízbomba, már egy kis marék is csodásan feldobja a reggeli szendvicset, a kevert salátát vagy éppen a rizottót. Hogy mit is takar pontosan a fogalom, arról Németh Zsuzsanna őstermelőt, a Mikrozöldben Makroíz megálmodóját kérdeztem. 

Aki először találkozik mikrozöldekkel, könnyen lehet, hogy a nálunk is egyre népszerűbb csírákkal azonosítja majd. Pedig hatalmas a különbség. Tegyük rendbe az alapokat, pontosan mit takar a mikrozöld kifejezés? 

Valóban, két alapvetően különböző dologról van szó. A mikrozöldeket a csíráktól leginkább a termesztés módja és időtartama különbözteti meg. A mikrozöldeket termesztőközegben (földben vagy kókuszrostban) és fény mellett termesztjük, míg az ismertebb csírákat fénytől védett helyen, külön termesztőközeg nélkül, vízzel öblítgetve hajtatják. Ami pedig a termesztés időtartamát illeti, a csírákat újszülötteknek, a bébisalátákat és bébizöldségeket kisiskolásoknak, a mikrozöldeket pedig e kettő között óvodás korú növénykéknek tekinthetjük. A mikrozöld fázisban a növény már túl van a csírázáson, sziklevelet növeszt és a fény hatására megváltozik a színe, megkezdi a fotoszintézist. Amíg a csírákat magjukkal együtt fogyasztjuk, addig a mikrozöldek esetében már a talaj felett nőtt sziklevélkés szárat vágjuk le és használjuk fel. Növekedésük e fázisában a kifejlett zöldség jellegzetes íze, aromája is megjelenik.

Ejtsünk pár szót arról is, hogy miért kifejezetten egészségtudatos választás a mikrozöld!

Azon túl, hogy már megjelenésükkel is fokozzák a gasztronómiai élményt, a mikrozöldek beltartalma kiemelkedően egészségvédő hatású. Számos vitamin, enzim és ásványi anyag koncentrálódik akár 50-60-szorosan ezekben a kis növénykékben, hiszen azok a tápanyagok, amelyek később a kifejlett növényekben is megjelennek, a mikrozöldekben még hatványozottan, robbanásszerűen vannak jelen.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a mikrozöldek termesztése átlagosan csak 1-2 hetet vesz igénybe, az újrahasználható edényen és ültetőközegen túl csupán minimális mennyiségű vizet kell használnunk ahhoz, hogy egészséges, ultrafriss, tápanyagdús zöldféléhez jussunk.

Fotó: Eventomi

Jöjjenek az ízek! Amikor először találkoztam a kis növényekkel, az ízbomba volt az első kifejezés, ami eszembe jutott. Különlegesen finom, lágy, illetve pikáns, karakteres aromájú zöldeket kóstoltam végig, gondolatban már ekkor más-más ételekhez társítottam a megismert ízeket. Hiszen a mikrozöld sokkal több, mint díszítőelem, az ételeink szerves kiegészítője lehet. Milyen ízekből válogathat a vásárló? 

Alapvetően megkülönböztethetjük a csípősebb, illetve a lágyabb ízvilágú mikrozöldeket. A csípősebbek közé sorolható a mustár, a zsázsa vagy például a retek. Érdekes módon az egyes növényeknél még további különbségeket is tapasztalhatunk, a zsázsát például elsőre csípősebbnek érezzük, amit egy édesebb utóíz követ. A mustár esetében ez pont fordítva tapasztalható. Lágyabb, de a kifejlett növény ízére emlékeztető a zöldborsó, a brokkoli, a napraforgó vagy a cékla. A zöldfűszerek, például a bazsalikom, a koriander vagy akár a citromfű is kiválóan alkalmas mikrozöldnek, ám ezek esetében általában hosszabb növekedési idővel kell számolnunk. A sor persze itt még nem ér véget, a különlegesen édes pattogatni való kukoricát és sok egzotikus növényt még nem is említettem. Mindig találok olyan újdonságot, amivel szívesen kísérletezem.

Vásárolhatunk vágott, illetve előcsíráztatott, tálcás kiszerelésű mikrozöldeket. Ez utóbbiról mit kell tudni pontosan? És ha már a kínálatról beszélünk, ne feledkezzünk el az ehető virágokról se. 

Az előcsíráztatott, tálcás kiszerelésű mikrozöldeket azoknak ajánlom, akik maguk is szeretnék megtapasztalni a mikrozöldnevelés örömeit, de nem szívesen vállalják az előkészületek körüli teendőket és a várakozási időt. Ezeket az előnevelt növénykéket még 1-2 hétig szakaszosan szüretelhetik. Aki pedig már az aznapi tálaláshoz használná őket, annak a konyhakész, vágott verziót javaslom. Hűtőben még ez is napokig eltarható.

Ami az ehető virágokat illeti, egyre nagyobb az érdeklődés a főleg tortákhoz, desszertekhez, krémek és saláták díszítéséhez használt színes, sokszor illatos virágok iránt. A kínálat szezonálisan változó. A legkülönfélébb színeket a vadárvácskák nyújtják, a százszorszépek vagy az illatos ternye játékos eleganciát kölcsönöznek, de élénk színeket is csempészhetünk akár salátákba is, ha körömvirágot vagy sarkanytyúkavirágot használunk.

Mesélsz a mikrozöldek körüli mindennapi feladatokról? Azaz mi minden kell ahhoz, hogy tálcán vagy vágva, dobozba rendezve megkapja a vásárló a termékeid? 

A megfelelő kellékek beszerzésén túl elsődleges feladat természetesen a magok vetése, az állandó nedvességtartalom, hőmérséklet, szellőzés, majd a csírázást követően a megfelelő fény biztosítása. Újrahasznosítható ültetőtálcákat használok, ezeket természetesen minden használat után gondosan meg kell tisztítani, hogy az újonnan vetett mikrozöldek egészségesen fejlődjenek. A konyhakész, vágott mikrozöldek pedig átöblítést és némi szikkasztást követően kerülnek a dobozokba.

Apropó, csomagolás. Környezettudatos megoldást választottál.

Igen, a konyhakész kiszereléshez műanyag helyett biológiailag lebomló, kukorica alapú PLA dobozokat használok. Ültetéshez pedig hosszú élettartamú, újra és újra felhasználható tálcákat választottam, így ezek nagyon sokáig használatban maradhatnak.

Fotó: Eventomi

Sablonos kérdés, de nem szeretném megkerülni. Nagyon érdekel a motiváció: miért pont mikrozöldek és ehető virágok? 

Engem lenyűgöz maga a csoda, ahogy apró magvakból napok, hetek alatt mutatós, tápanyagdús zöldféléket termeszthetünk. Az pedig további örömmel tölt el, hogy azt tapasztalom, ezzel másoknak is örömet tudok szerezni. Nagyszerű dolognak tartom, ha olyan növényeket tudunk magunk körül nevelni akár kert nélkül, amelyeket el lehet fogyasztani, sőt még egészségesek is. Épp ezért nagyon szívesen tartok workshopokat, ahol másoknak is átadhatom a tapasztalataimat, és népszerűsíthetem az „ehető kert” koncepciót és az otthoni termesztés fortélyait. 

Végezetül nem hagyhatok ki egy személyes kérdést: milyen ételekbe teszi az a mikrozöldeket, aki minden egyes nap foglalkozik velük? Biztosan van jó pár kedvenc recepted, amelyeket el sem tudnál képzelni nélkülük.

Úgy tapasztaltam, hogy ebben a kérdésben mindenkinek csak a fantázia szabhat határt. Magam általában igyekszem előre elképzelni az étel ízeit, színeit, és ha éppen rendelkezésre áll, ennek megfelelően választok mikrozöldet is hozzájuk. Azt gondolom, fontos a mértékletesség, hiszen ilyen intenzív ízekkel inkább csak megkoronázni szeretnénk az ételt, akkor lesz igazán harmonikus az összhatás. Van azonban olyan kombináció, amit bármikor szívesen elrágcsál a családunk, ilyen például egy egyszerű saláta, amely koktélparadicsomból, napraforgó-mikrozöldből és egy gyors vinaigrette (olívaolaj, citromlé és egy csipet só) öntetből áll.

Kövesd a Mikrozöldben makroízt a Facebookon és az Instagramon is! A folyamatos rendelési lehetőség mellett élőben is találkozhatsz Zsuzsával és a mikrozöldekkel november 10-én a kiskertpiac – plant lovers Sunday eseményen. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!