Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Fűszernövény gyorstalpaló – így lesz mindig friss fűszerünk a főzéshez

2019. June 7.

Az már fél siker, ha eldöntöttük: friss zöldfűszerekre váltunk a konyhában. Bevásárlunk, gyönyörködünk, főzünk velük, aztán rosszabb esetben már pár nap múlva – az első kókadozó levelek megpillantásakor – elkezd lankadni a kedvünk. Vajon mit csinálhattunk rosszul?

 

Megfelelő környezet

Gyakori oka a fűszernövények korai elpusztulásának, hogy nem érzik jól magukat az új lakókörnyezetükben. A mediterrán fűszernövények – mint a kakukkfű, rozmaring, koriander, oreganó, majoránna és zsálya – minél több napsütésre, melegre és egy kevés öntözésre vágynak. Napos helyen akár egy tápanyagban szegényebb földben is jól érzik magukat, tökéletes választás számukra a déli fekvésű erkély. A szubtrópusi bazsalikom szintén szereti a sok napfényt, de sokkal több öntözést is kíván.

Ha a konyhaablakunk, erkélyünk keleti vagy nyugati fekvésű, oda tegyük inkább a félárnyékot kedvelő növényeket. Ilyenek a metélőhagyma, a petrezselyem és a kapor. Nedves, tápanyagban gazdag talajban érzik magukat a legjobban. Ha pedig házi medvehagymát szeretnénk termeszteni – mint erdei fűszernövénynek – egy árnyékos északi fekvésű erkély jelenti az ideális környezetet sok-sok nedvességgel.

Alapszabály, hogy azok a növények, amelyek a természetben is egymás szomszédságában fordulnak elő, nálunk is jól fogják magunkat érezni együtt, akár közös kaspóban. Csak arra figyeljünk, hogy az erősen burjánzó növények, például a tárkony vagy a menta kerüljön mindig saját cserépbe, különben hamar elnyomják lakótársukat.

 

Vetés

Aki saját fűszeres kertet szeretne, mindenképpen ügyeljen arra, hogy csak akkor ültesse el a növényeit, ha a kinti hőmérséklet tartósan minden nap 10 fok feletti. A konyhában ezzel szemben persze egész évben elhelyezhetjük a növényeket, ám csak akkor lesz sikeres a művelet, ha az előző pontban leírt körülményeket tudjuk számukra biztosítani. A megfelelő edény, kaspó kiválasztása is fontos. A műanyagból készültek nem képesek tárolni a vizet, így aztán gyakran túl szokták öntözni az ezekben tárolt növényeket. Az agyagcserepekbe ültetett növényeknek pedig valamennyivel több folyadékra van szükségük, pont azért, mert az agyag is magába szív valamennyi nedvességet.

 

Kiültetés

Akár palántát vettünk, akár mi ültettük el a növényeinket, érdemes először a házban tartani a kis cserepeket, és csak egy bizonyos idő elteltével – ha már megszokták, megszerették új helyüket és megerősödtek –  kiültetni azokat. A fiatal növényeket ne ültessük rögtön tűző napra, még akkor se, ha olyan fajta, amelynek egyébként ez lenne a megfelelő. A növényeket is fokozatosan kell hozzászoktatni az új környezetükhöz.

 

„Betakarítás”

A fűszernövények finom, friss és intenzív aromát kölcsönöznek az ételeknek. Azonban pont ezt az intenzív aromát veszíthetjük el, ha nem „aratunk” időben. A virágzásuk után a legtöbb fűszernövény elveszíti jellegzetes aromáját, így vagy rendszeresen visszavágjuk a növényeket, vagy pedig virágzás előtt learatjuk, és a felesleget kiszárítjuk. A petrezselymet és a metélőhagymát apróra vágva fagyaszthatjuk is, a bazsalikom viszont csak frissen jó.

 

Forrás: DasKochrezept

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!