Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Levendula, a lila csodanövény

2020. July 17.

Erős, jellegzetes illatával és vibráló, színes virágaival a levendula az egyik legkönnyebben felismerhető növény. Emellett igencsak sokoldalú, hiszen a természetgyógyászatban, a szépségiparban, valamint a gasztronómiában is szívesen alkalmazzák. Illata nyugtató hatású, így aztán egy sor stresszoldó termék – például habfürdő, szappan vagy illóolajos gyertya – nélkülözhetetlen összetevője. Ha rendszeres vásárlói vagyunk a levendulás készítményeknek, vagy netán van is a kertünkben pár tő levendulabokor, biztosan vártuk a nyarat és a friss virágzást. Itt a szezon, ennek örömére egy csokor izgalmas tényt válogattunk össze a meseszép növényről. 

 

Felhasználási módok 

A levendula neve a a latin „lavare”, azaz mosni igéből származik. Az elnevezés ma is megállja a helyét, hiszen a mai napig fontos alkotóeleme számos háztartási tisztítószernek és szépségápolási terméknek. A természetgyógyászat is kedveli, hiszen a levendula hűsítően hat az égési sérülésekre, csökkenti a szorongást és a stresszt, ezáltal pedig segít az elalvásban. Gyógyír lehet a fájó izmokra és ízületekre is. Sok fűszernövényhez hasonlóan széles körűen felhasználható a gasztronómiában: tehetjük süteményekbe, limonádékba, készíthetünk belőle illatos cukrot. 

 

Ősi gyökerek 

Az egész világon ismert és kedvelt növény a Földközi-tenger medencéjéből származik, bölcsője Északkelet-Afrika és Délnyugat-Ázsia. Mintegy 2500 éve termesztik. Az ókori Egyiptomban a mumifikálás során is felhasználták illatosításra. Az ókori görögök gyorsan felismerték jótékony egészségügyi hatásait, elsősorban fejfájás és emésztési problémák kezelésére alkalmazták. A középkori Európában a pestisjárványok idején olajával próbálták elűzni a rettegett betegséget, virágának csokraival pedig az utcákat tették illatosabbá. 

 

Szimbolikus jelentéstartam 

A tisztasággal, elkötelezettséggel, nyugalommal és békével hozzák gyakran összefüggésbe. Nem nehéz kitalálni, hogy miért. A tisztító- és tisztálkodószerként való felhasználása utal a tisztaságra, és mivel gyakran kötik virágait esküvői csokrokba, a házastársi hűség és elköteleződés szimbólumaként is szokták emlegetni. Alvássegítő illóolajai pedig meghozzák számunkra a testi-lelki békét és megnyugvást. 

 

Sokfélébb, mint gondolnánk

A levenduláról mindenkinek a lilás virágú bokor jut eszébe, azonban valójában több, mint 45 faja és 450 alfaja létezik, melyek méretükben, éghajlati preferenciájukban és virágaik formájában egyaránt különböznek. A legérdekesebb viszont az, hogy színük sem egyforma. Neve miatt hihetnénk, hogy valamennyi fajtája lilás árnyalatú, ám létezik fehérben, sárgában és rózsaszínben is. Illatát nem befolyásolja a virág színe, sőt! Bármilyen meglepő, az egyik legerősebb és legintenzívebb illatú levendula fehér virágú. 

 

Forrás: Better Homes and Gardens

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Barackos-levendulás sajttorta

Könnyű nyári süti, amihez még a sütőt sem kell bekapcsolni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!