Itt a frissítő ételek ideje – könnyű és tartalmas levesek ebédre, vacsorára és desszertnek, fogyni vágyóknak is
A kánikulában nehezebb lehet az egészséges étrend betartása, pedig ilyenkor is fontos a 4-6 óránkénti étkezés a megfelelő inzulinszint miatt, melytől a szervezet zsírraktározási mechanizmusai is függenek. Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa egészséges, és diétába is beilleszthető levesrecepteket ajánl, hiszen ezeket a könnyű, hűsítő finomságokat a melegben jobban kívánja a szervezetünk, és a folyadékpótláshoz is hozzájárulnak. Ebédre, a főfogás előtt is beiktathatunk egy könnyű, zöldséges változatot, de a leves nem csupán egy menü első szereplője lehet: néhány különlegesség főfogásként, de akár desszertként is megállja a helyét. Elkészítésük pár percet igényel reggelente, és alapos behűtés után készen is állnak a fogyasztásra.
Hozd meg az étvágyad! – Leves első fogásként, ebédre
A kánikulai melegben a legtöbbeknek a forró déli órákban esik a leginkább nehezére az evés, pedig egyáltalán nem jó taktika ilyenkor kihagyni az étkezést. Ha ez ugyanis gyakran előfordul, akkor a szervezetünk könnyen túlélő üzemmódba kapcsol és ez a későbbiekben farkaséhséghez, túlevéshez és következményképpen zsírraktározáshoz vezethet. Ha a hőséget elviselhetetlennek érezzük, tervezzünk be ebédre első fogásként egy jéghideg, savanykás ízvilágú, szezonális levest, kovászos uborkából. Garantáltan felfrissít és meg is hozza az étvágyunkat. „Az ebédnek kell a napi három étkezés közül a leginkább tartalmasnak lennie, fehérjedúsnak, amelyből a jó minőségű szénhidrát sem hiányozhat. A déli órákban a legalacsonyabb ugyanis a szervezet inzulinszintje, ilyenkor tudunk a leghatékonyabban energiához jutni, zsírraktározás nélkül. Ebédidőben egy joghurt alapú zöldséges leves mindenképpen jó választás előételként egy húsos főfogás elé, szénhidrátot is tartalmaz. Az sem mellékes, hogy a leves hozzájárul a hőség által okozott vízveszteség pótlásához” – árulja el Dr. Farkas Kitti.
Egy ízbomba leves vacsorára – a nap megkoronázása
Nyáron sem javasolt kihagyni a vacsorát, iktassunk be egy könnyű, fehérjedús étkezést. Erre a célra ideális egy tejterméket és húst is tartalmazó zöldségleves, amely mellé nem is kívánunk majd további fogást a nap végén. „Vacsorára egy könnyű, pármai sonkás uborkalevest ajánlok, melyet zöldfűszerekkel és fokhagymával variálhatunk” – javasolja Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program szakorvosa, aki a szervezet éjszakai pihenése szempontjából is fontosnak tartja, hogy estére ne dolgoztassuk testünket extra munkát jelentő ételekkel. „Szervezetünk alvás közben tud pihenni, regenerálódni, és az egész nap beletett erőfeszítéseket (diéta, sport) ekkor tudjuk eredményre váltani. Este ezért sem célszerű nehéz ételekkel terhelni.”
Egészséges desszert leves formájában
Levessel nem csak kezdhetjük, hanem zárhatjuk is az étkezést. A napi háromszori étkezési keretben az ebédidő ad lehetőséget arra, hogy egy kis édességet is beiktassunk az étrendünkbe. „Desszertet ehetünk leves formájában is. Készíthetünk gyümölcslevest sovány tejtermékkel, édesítővel, de extrább variációkat is. Szenzációs például a túróleves, mely üdítő citrommal frissíti fel az embert a hőségben” – ajánlja Dr. Farkas Kitti.