Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Szilva, a karcsúság természetes titka

2020. August 8.

Akár fogyni szeretnénk, akár megőrizni a karcsúságunkat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít elérni a célunkat. Színe zöld, sárga vagy éppen sötétlila, formája lehet gömbölyű, hosszúkás vagy tojásdad. Finom, édes csonthéjas gyümölcs. Igen, ez a szilva!

A kutatók szerint a szilva igazi szupergyümölcs, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz élelmi rostot, szorbitolt, K-vitamint, klorogénsavat és káliumot. A K-vitamin és a kálium együttes hatása révén a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. A szorbitolnak és a rostoknak köszönhető a szilva egyik legközismertebb, tudományosan is alátámasztott élettani hatása, a hashajtó (laxatív) hatás, amely – mint természetes módszer – az anyagcsere optimális működését, illetve annak serkentését segíti elő.

A szilvában nagy mennyiségű klorogénsav van, ennek köszönhetően segíthet megelőzni az elhízást. A klorogénsav a polifenolok, a másodlagos anyagcseretermékek közé tartozik, legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg, ezt követi az alma, a szilva, a kajszi, a meggy és a körte. Emellett a klorogénsav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát, mivel pozitívan befolyásolja a cukor- és lipidanyagcserét.

Nem csupán a friss szilvának vannak jótékony hatásai, az aszalt szilva szintén nagyon egészséges: hozzájárul a megfelelő bélműködéshez, gazdag vitaminokban és hasznos tápanyagokban. Természetes forrása a K-vitaminnak, illetve sok benne a kálium, ezért ha legalább 100 gramm aszalt szilvát elfogyasztunk, azzal fedezzük a napi ajánlott mennyiség 30 százalékát. Bár a szilva élettani szempontból nagyon értékes gyümölcs, és ráadásul hazánkban 23 fajtáját ismerjük, mégis nagyon keveset, fejenként alig több mint 1 kilogrammot fogyasztunk belőle évente. Itt a szezon, idén változtassunk ezen! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

14 szilvás recept

14 szilvás recept

Ez a szezonális gyümölcs süteményekben és főételekben is remekül alkalmazható. Nézz receptet nálunk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!