Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Már érik a mindentudó füge, harapjunk egy falatnyi élvezetet!

2021. August 4.

A nyár elképzelhetetlen lángos, főtt kukorica és dinnye nélkül. És évről évre egyre inkább úgy érzem, füge nélkül sem. A friss fügénél majdhogynem nincs nagyobb élvezet. Áll az ember a fügefa mellett, leszed egy gyümölcsöt, ketté nyitja, megeszi. Ez nagyon finom, eszem még egyet. Aztán még egyet. Függőséget okoz.

Az Édenkert egyik gyümölcséről beszélünk, Ádám és Éva fügefalevelet viselt a Paradicsomban. Ősi kultúrnövény a füge, leginkább a mediterrán térségben honos. Hazánkban is tökéletesen megterem ez a lombhullató növény. És micsoda gyümölcsöket hoz!

Nem nő túl magasra, általában 3-4 méter magas, szellős lombozatú. Több száz alfaja ismert. Július végén érnek be a gyümölcsök. Elhúzódó, meleg ősz esetén másodtermésre is van esélyünk. A füge igazából nem egy termés, hanem terméságazat. A belsejében vannak az elhúsosodott virágok és a magok is. Amikor szétnyitjuk, jól megfigyelhető ez a felépítés. Nézzük meg egyszer ilyen szemmel is!

Az érett gyümölcs rendkívül ízletes, és a fent említett befelé forduló virágzata miatt a fogyasztása is más élményt ad, mint a megszokott gyümölcsöké. Sajnos a beérett, leszüretelt gyümölcs nehezen szállítható, még hűtőben is csak néhány napig tárolható, nagyon gyorsan és könnyen romlásnak indul. Ha csak azonnali étkezésre szánjuk, ne szedjünk vagy ne vásároljunk belőle egyszerre sokat.

Ennél a növénynél sem hagyhatjuk szó nélkül a gyógyhatásait. Magas szénhidráttartalmú növény, emiatt fogyasztása diétázóknak csak mértékkel ajánlott. Kitűnő tápanyagforrás, vannak olyan esetek, amikor pont erre van szükség. Például betegségből felépülőknek. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A-, többféle B-, C- és K-vitaminban bővelkedik. Ásványi anyagai a vas, foszfor, kalcium, kálium és magnézium. Nagyon jó hatással van az emésztésre, magas a rosttartalma. Enyhe hashajtó hatása is ismert. Légúti betegségek esetén is segítségünkre van, remek köptetőszer.

Felhasználása széles körű. Természetesen fogyasztható nyersen. Próbáljuk ki salátákhoz, különböző sajtokhoz, szendvicsekhez. Javaslom kipróbálni egyszer a camembert-es-fügés pizzát, nagyon különleges ízélmény. Desszertekhez, fagylaltokhoz, turmixokhoz tökéletes, magas cukortartalma miatt nagyon minimális cukor hozzáadását igényli az ételünk. Süteményekbe is fantasztikus, akár kevert süteményekbe, pitékhez, galette-hez, tortákhoz. Készíthető belőle gyümölcsös öntet, enyhén megpárolva húsok és vadételek kiegészítője. Készíthető belőle lekvár, dzsem és kompót is. Ne feledjük, édes a gyümölcs, nem feltétlenül szükséges édesíteni!

Aszalható, aszalványait édesítésre, müzlikhez, süteményekhez használják leginkább. A szárított fügét Olaszországban megpörkölik és kávépótlóként is használják.

Népszerű alkohol alapanyag, készül belőle pálinka, likőr, sőt édes bor is!

Le lehet fagyasztani, de nem ajánlom. Nemcsak az állagát veszíti el, hanem sajnos az ízét is. Inkább befőzéssel oldjuk meg a tartósítását.

Használjuk ki ezt a pár hetet, amíg friss fügét fogyaszthatunk!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!